Ett ”styrketecken” från Stockholmsbörsen innebär samtidigt en rasrisk för aktieägare. Di:s Ulf Petersson pekar ut fallgroparna som småspararna bör se upp för just nu.

ANNONS

Nyemissioner är ett hälsotecken att börsen fungerar som den ska, skriver Dagens Industris Ulf Petersson i en analys. Men för småspararna, fortsätter han, innebär ofta kapitalanskaffningen hos börsbolagen en ”kallsup” i form av aktiekurser på fall.

Han tar flera exempel.

Det första är emissionsaktuella bilsäkerhetsföretaget Veoneer vars aktie rasade 15 procent på nyheten den 29 april om en potentiell kapitalanskaffning. Ett annat är bolaget Fagerhult – även detta i gång med att ta in nya pengar – som föll lika mycket och allra sämst har det gått för aktieägare i klädkedjan MQ, konstaterar Ulf Petersson.

40 procent har börspappret dykt sedan det stod klart att 176 miljoner kronor skulle tas in.

”Här handlar det dock om ett försök att staga upp ett bolag i kris genom en i förhållande till börsvärdet väldigt stor emission, vilket förklarar kursreaktionen”, påpekar han.

ANNONS
ANNONS

Sammanlagt har 24 börsbolag hittills i år genomfört eller aviserat nyemissioner, framgår i artikeln. Det innebär en tioprocentig ökning jämfört med första halvåret 2018 – trots att vi fortfarande har en månad kvar – och en 280 rusning om man jämför med samma kvartal i fjol.