Embracer på köpfest igen – åtta bolag för 2,7 miljarder

Uppdaterad: 05 aug. 2021Publicerad: 05 aug. 2021
svenska techbolag
Embracers vd Lars Wingefors kan stoltsera med att toppa listan över antal rekryteringar bland svenska techbolag under 2021. (Foto: TT)

Datorspelsbolaget Embracer offentliggjorde på torsdagsmorgonen en ny köpfest – man har förvärvat åtta nya bolag till koncernen. 

ANNONS
ANNONS

Enligt Embracer själva är det mest betydande förvärvet Israel-baserade Crazylabs, både gällande nettointäkter och operationell ebit.

Crazylabs var den tredje mest nerladdade förläggaren av mobilspel under 2020 med över 4,5 miljarder nerladdningar och över 110 miljoner månatliga aktiva användare, skriver Embracer i ett pressmeddelande om sin köpfest.

”Crazylabs är precis den typen av företag som Embracer vill gå samman med. Sagi (Crazylabs vd Sagi Schliesser) och teamet är väldigt talangfulla, drivna och långsiktiga. I över ett årtionde har de framgångsrikt visat att de kan anpassa sig och lyckas i en ständigt föränderlig miljö av mobilspel. CrazyLabs har en intressant tillväxtplan och deras förläggarkunskaper kommer ytterligare stärka det mobila ekosystemet inom Embracer”, säger Embracers vd Lars Wingefors i en kommentar.

Det helägda dotterbolaget Coffee Stain Holding har också förvärvat samtliga aktier i Ghost Ship Holding.

”Ghost Ship har imponerat på oss från början. Från det att vi såg den första prototypen av Deep Rock fram till i dag, genom dess sätt att utvecklas och samtidigt växa verksamheten. Vi är trygga med att Embracer kommer att bli en bra ägare som kan supportera deras tillväxtresa och vi är förväntansfulla i att välkomna Ghost Ship till koncernen”, säger Anton Westbergh, vd för Coffee Stain, i en kommentar, skriver Di.

Coffee Stain har också förvärvat 100 procent av aktierna i spelstudion Easy Trigger. Embracer har också genom den operativa koncernen Koch Media och det helägda dotterbolaget Vertigo Games förvärvat utvecklingsstudion Force Field. Spelutvecklingsstudion Digixart förvärvas också genom Koch Media.

Danska spelutvecklingsstudion Slipgate Ironworks och 40 procent av aktierna i det danska spelförlaget 3D Realms Entertainment förvärvas också av Embracer. Bolaget köper också 70 procent av Varyag Group, som bedriver verksamhet under namnet Grimfrost som beskrivs som en “e-handelsspecialist” för vikingprodukter.

Embracers aktie steg på nyheterna, efter en halvtimmes handel var aktien upp 2,89 procent. Men sedan började den falla under handelsdagen och vid 13.45 var aktien i stället ned 2,42 procent.

Läs mer: Amazon och Netflix hot mot Embracer och Stillfront

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.