Trött på alla varningar om inflationen? Nu varnar världens rikaste man Elon Musk för att nya räntehöjningar kan leda till det motsatta – deflation. 

ANNONS

För bara en månad sedan, på Teslas årliga aktieägarmöte, sa vd:n Elon Musk att inflationen antagligen hade nått sin topp, och att de flesta råvaror och delar som Teslas bilar behöver kommer att sjunka i pris de kommande sex månaderna.

Men nu är det annat ljud i skällan från världens rikaste man – Musk varnar i stället för att de aggressiva räntehöjningarna från den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) kan leda till det motsatta scenariot – deflation, alltså att priserna i stället sjunker på bred front. Det skriver han på sin twitter.

Hur mycket det än varnas för inflation just nu så är deflation enligt de flesta ekonomer ett betydligt värre scenario. Senast världsekonomin drabbades av deflation var 1929. De följande två åren föll börsen (S&P500) med hela 80 procent.

Skjuter upp konsumtion med deflation

Den stora risken med deflation är att konsumenterna tänker att det är bäst att låta bli att köpa saker, eftersom att de kommer vara billigare imorgon. Och imorgon ska man inte heller köpa något, för det är billigare i övermorgon. Det är något av en mardröm för ekonomer, och kan i värsta fall leda till en låsning av hela det finansiella systemet.

Inflationen som rapporteras i USA:s konsumentprisindex nådde en topp på 9,1 procent jämfört med föregående år i juni innan den sjönk något till 8,5 procent i juli. Det är alltså fortfarande väldigt långt kvar till något deflationsscenario – han ger inte någon profetia utan varnar för risken.

ANNONS
ANNONS

”Att göra ekonomisk prognosticering är fyllt med misstag,” sade Elon Musk själv på Teslas aktieägarmöte i juli, enligt Fortune.

Läs även: Twitters aktieägare: Ja till Musk-köp [Dagens PS] 

Läs även: Hellre inflation än deflation [Dagens PS]