Elon Musk tyckte inte att den amerikanska presidenten hyllade hans rymdprojekt tillräckligt. Han anklagade Joe Biden för att ”sova”.

ANNONS

Efter att rymdprojektet SpaceX hade genomfört en privat rymdfärd under lördagen och landat i havet utanför USA:s kust fick Elon Musk en fråga på Twitter från en av sina 60 miljoner följare, skriver CNBC.

”USA:s president har vägrat att ens erkänna de fyra nya amerikanska astronauterna som har hjälpt till att samla in hundra miljoner dollar till St Jude. Vad är din teori om orsaken till det?”

På den frågan svarade Elon Musk. ”Han sover fortfarande.”

SpaceX farkost Crew Dragon kom tillbaka till jorden under fredagen efter tre dagar i rymden, med de fyra medlemmarna i det som döpts till Inspiration4 mission.

Första färden utan professionell besättning

Det är den första rymdfärden som genomförs med en icke-professionell besättning.

Projektet har också gjort sig känt som den första rymdfärden med en svart kvinna som pilot, med den yngsta amerikanska astronauten någonsin ombord och med den första i rymden som bär protes.

ANNONS
ANNONS

Ett av projektets övergripande mål har varit att samla in pengar 200 miljoner dollar – motsvarande 1,74 miljarder kronor – till forskningsavdelningen på St Judes barnsjukhus.

Vita huset och projektet SpaceX svarade inte omedelbart när de tillfrågades om en kommentar.

NASA:s toppchefer har gratulerat Musk och SpaceX efter uppdraget. Även konkurrerande uppdrag av samma sort, som Boeing, Lockheed Martin och konkurrenten Jeff Bezos Blue Origin, har uppmärksammat det.

Politisk kommentar

Det som gör Musks tweet under söndagen till en politisk kommentar är att den återanvänder den amerikanska högerns vanligaste smädelse mot Biden. Under sin återvalskampanj 2020 kallade Donald Trump ofta Biden för ”Sleepy Joe”.

Nyligen skickade Trump sarkastiska kommentarer till Biden inför presidentmötet som ägde rum i juni. Också då med hänsyftning på Bidens ”sömnighet”.

SpaceX har generellt sett haft en god relation med den amerikanska administrationen, bland annat vann projektet kontraktet att bygga NASA:s nästa månlandare. Men företaget har också  anklagats för diskriminering mot anställda.

Det pågår också en diskussion om facklig organisering mellan Elon Musks Tesla och Biden-administrationen. Tesla är det enda stora amerikanska bilföretag som inte har facklig närvaro på sina fabriker.

ANNONS
ANNONS

Biden-administrationens har lagt ett förslag som har retat upp Teslas ägare – nämligen att förslag på bonus till den som köper en elbil bara kommer att utgå till amerikanska tillverkare med fackligt organiserad arbetsstyrka.

”Det är skrivet av lobbyister på Ford/UAW, som tillverkar sina bilar i Mexiko. Det är inte tydligt hur det här gynnar amerikanska skattebetalare”, skrev Musk om förslaget på Twitter.

Läs också:

Elon Musk till attack mot Ford
Elon Musk och Jeff Bezos ungefär lika rika