Elon Musk går till attack mot Ford och fackförbundet Union of Auto Workers i en rad inlägg på Twitter – där han bland annat håller med en användare som säger att ”Tesla är den mest amerikanska bilen”. 

ANNONS

Bråket handlar om ett lagförslag från demokratiska politiker i Representanthuset i USA som skulle innebära att bilar som tillverkats av fackanslutna arbetare får större subventioner än tidigare, något som tros gynna bland annat Ford.

Nya bilar tillverkade av fackanslutna arbetare ska enligt förslaget få ett skatteavdrag på 4500 dollar, drygt 38 000 kronor, en ökning med 80 procent. Samtidigt så ska skattesubventionen för bilar gjorda i USA sänkas till 500 dollar enligt förslaget. Elon Musk kommenterade sin vana trogen saken på twitter, genom att svara på ett inlägg om saken där en användare taggat honom.

”Detta är skrivet av Ford/UAW-lobbyister, då de gör sin elbil i Mexiko. Inte uppenbart hur detta tjänar amerikanska skattebetalare”, skrev Elon Musk på Tesla om Ford.

Han delade samtidigt en artikel från Bloomberg, där ekonomisajten påstår att Ford tillverkat fler batteridrivna Mustang Mach-E i Mexiko än de tillverkat traditionella Mustangbilar i sin fabrik i Dearborn, Michigan, USA. Enligt sajten Benzinga som gått igenom företagets data stämmer statistiken även upp till dagens datum, Ford ska ha tillverkat 45 826 Mustang-bilar i Mexiko och 42 070 i Michigan.

Några minuter senare delade Elon Musk ett inlägg där en twitteranvändare skrivit att ”Tesla är den mest amerikanska bilen som finns där ute” tillsammans med en kommentar ”bokstavligen!”

Representanthuset ska rösta om lagförslaget under tisdagen. Det har fått kraftig kritik även av andra fordonstillverkare som Ford, Honda och Toyota, skriver Reuters. Enligt Toyota diskriminerar lagförslaget ”mot amerikanska fordonsarbetare baserat på deras val att inte bilda fackförbund.”

Läs även: Första svenska testet: Så bra är Tesla Model Y [Dagens PS]