Dagens PS

Ekonomiprofessorn: Jag har rätt och Fed har fel

Fed
Campbell Harvey, ekonomiprofessor vid Duke University, anser att Federal Reserve med ordförande Jerome Powell driver USA in i en recession. Han brukar få rätt. (Foto: TT / Duke University /montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 22 sep. 2023

Den ansedda ekonomiprofessorns profetior brukar slå in, därför begår USA:s centralbank Fed med sin hökaktiga penningpolitik ett stort misstag, hävdar han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Campbell Harvey, ekonomiprofessor vid Duke University, förutspådde en recession i USA 1995.

Han byggde sin tes på den inverterade avkastningskurvan, det var han som myntade det uttrycket, enligt Business Insider.

Recessionsindikatorn beskrivs som pricksäker och extremt noggrann och enligt CNBC, som intervjuar Campbell Harvey, har mätaren lyckats ringa in varje amerikansk lågkonjunktur sedan 1968.

Indikatorn mäter skillnaden mellan 3-månaders och 10-åriga statsräntor, det som den tunge professorn valt att kalla inverterad avkastningskurva.

Professorn: Fed borde sänka räntorna

Campbell Harvey anser att Fed agerar fel nu i sin kamp mot inflationen, samtidigt som prognosmakarna som tror på en mjuklandning i USA:s ekonomi är ute och cyklar, enligt hans synsätt.

Signalerna nu är “inga falska signaler” när det gäller indikatorn, menar Campbell Harvey som tror att en lågkonjunktur är nära förestående på grund av centralbankens strama penningpolitik.

De höga räntorna riskerar att dra ner ekonomin, samtidigt som det finns en eftersläpning i den aggressiva penningpolitiken, resonerar professorn.

Han utgår från att inflationen är lägre än vad Fed tycks tro.

“Jag tror att Fed gjort ett stort misstag”, säger Campbell Harvey till CNBC och tillägger att budskapet senast borde varit att räntorna sänks i år i stället för fler höjningar aviseras.

Läs vidare: Fed höjer inte – men räntan förblir hög Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS