Författaren och ekonomen Harry Dent förutspår att börsen faller upp mot 90 procent i år när den ”största bubblan i historien” spricker.

ANNONS

Harry Dent, ekonom och författare till flera böcker som ”Zero Hour: Turn the Greatest Political and Financial Upheaval in Modern History to Your Advantage”, förutspår i en intervju med Kitco News att börsen i USA faller upp mot 90 procent det kommande året.

”Det här kommer att bli den största kraschen och den största nedgången i din livstid, och det mesta kommer förmodligen att hända 2022. Hela kraschen kommer att vara 80 procent till 90 procent”, säger Harry Dent i intervjun med Kitco, som är en sajt fokuserad på metaller.

”Den första kraschen kommer att vara 40 procent till 55 procent, så snabbt att du inte kommer att se det komma, så om du väntar och ser om jag har rätt och tar den risken, kommer du att drabbas väldigt, väldigt hårt och historien är mycket tydlig om det”, säger han.

”Största bubblan i historien”

Kraschen kommer att ske på grund av vad Harry Dent kallar för ”den största bubblan i historien” på finansiella tillgångar som pumpats upp av centralbanksstöd från Federal Reserve i USA och dess globala motsvarigheter.

”Det är en sak om det är en naturlig bubbla, men när den är orkestrerad av centralbankerna finns det inget sätt att förutsäga tidpunkten exakt”, säger han till Kitco.

Han påstår att han bygger sina analyser på demografi och förutspår att när börsen faller blir det början på en större recession för hela världsekonomin, som sedan följs av ”århundradets” köpläge när millennial-generationen driver på en boom från 2024 och framåt.

”När människor börjar sälja dessa finansiella tillgångar försvinner rikedomen och folk får mer panik och det orsakar lågkonjunkturen. Den finansiella tillgångskraschen utlöser faktiskt lågkonjunkturen, vilket är vad som hände i 2000 års krasch.”

ANNONS
ANNONS

Tippat att börsen faller förr…

Det ska dock sägas att Harry Dent förutspått krascher förr (som 2012, 2013, 2014, 2015, etc) och dömdes ut som en domedagsprofet av bland annat Barrons magazine redan 2011.

”Harry S. Dent Jr. vet hur man säljer böcker. Men om hans aktiemarknadsstrategier är meningsfulla – eller tjänar pengar åt investerare – är en annan fråga”, skrev Barrons Gene Epstein då.

Läs även: Klarar börsen centralbankernas nästa drag? [Dagens PS]