Dagens PS

Efter Resurs-budet: Aktiespararna rekar ny nischbank

I går kom bud på nischbanken Resurs Bank där fastighetsmiljardären Erik Selin fanns med på ägarlistan. I dag köprekar Aktiespararna en annan av börsens nischbanker där Erik Selin är ännu större ägare.
I går kom bud på nischbanken Resurs Bank där fastighetsmiljardären Erik Selin fanns med på ägarlistan. I dag köprekar Aktiespararna en annan av börsens nischbanker där Erik Selin är ännu större ägare. (Foto: Adam Ihse/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Börsveckan inleddes med bud på nischbanken Resurs. Nu har Aktiespararnas analytiker hittat en annan börsnoterad nischbank som man väljer att köpstämpla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i måndags som ett konsortium valde att lägga bud på Resurs Bank (börskurs Resurs Bank) med 38 procents uppsida från stängningskursen samma dag.

Erik Selin vinnare

Det var nuvarande största ägaren Waldakt, med 28,9 procent av rösterna, och riskkapitalbolaget CVC, som enligt erbjudandet slog sina påsar ihop och för att ge övriga ägare 23,5 kronor per aktie.

En av de största vinnarna på budet är fastighetsmiljardären Erik Selin som finns i ägarlistan hos Resurs Bank längre ned och som också ställt sig bakom budet.

Nytt utköpsbud på börsen: Miljardären vinnare

Buden på Stockholmsbörsen har haglat in sista veckorna och i går måndag efter börsens stängning kom ett till: 38 procents premie är budgivarna beredda att betala för nischbanken.

Nu har Aktiespararnas analytiker Robert Andersson granskat en annan av börsens nischbanker; Norion bank (börskurs Norion Bank).

Även här är Erik Selin i högsta grad involverad. Som största ägare – dels genom sitt fastighetsbolag Balder (börskurs Balder), dels privat – är han till och med nischbankens ordförande.

Så vad tror då Aktiespararna om Norion Bank. Är det läge att ta rygg på Göteborgs fastighetskung Erik Selin i en nischbank till?

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Nischbanker har haft det tufft

Till att börja med konstaterar Aktiespararna att Norion Bank som många andra nischbanker hittills haft en tuff tid på börsen.

“Nischbanken har haft en utmanande börsresa. Sedan första handelsdagen 2015 är aktien ned 35 procent”, skriver Robert Andersson.

Men Aktiespararna gillar den strategiomläggning som banken gjorde för ett par år sedan:

“Vid inriktningsförändringen 2020 gjordes strategin om ordentligt till att efterlikna en storbank. Norions främsta finansiella mål är att leverera en avkastning på det egna kapitalet överstigande 15 procent, därutöver betonar företagsledningen arbetet med att stärka kreditkvalitén i portföljen”.

Sätter köp

Framåt ser Aktiespararna en uppsida, dock inte utan risker på framförallt kreditsidan, och sätter köp med riktkurs 48 kronor. I skrivande stund byter aktien händer för knappa 44 kronor.

“Vi tycker att Norion är en intressant nischbank att äga i dessa tider. Till skillnad från storbankerna, som haft sin stora vinsttillväxt de senaste åren från inlåningsnetton så har Norion möjlighet att snarare öka lönsamheten i en kontrollerad räntenedgång”, summerar Aktiespararnas analytiker.

ANNONS

Läs mer:

Nischbank rapportrusar – Erik Selin vinnare. Dagens PS

Kinberg Batra lämnar nischbank – vill slippa krock. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS