Dagens PS

ECB rör inte räntan – men när sänks den?

ECB
ECB:s ordförande Christine Lagarde. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 dec. 2023Publicerad: 14 dec. 2023

Beslutet var väntat – att Europeiska centralbanken (ECB) inte skulle peta på styrräntan. Frågan är när ECB tänker börja sänka räntan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Räntebeskedet från ECB kom nyss (läs klockan 14.15) och det blev som prognosmakarna trott. ECB med ordförande Christine Lagarde i spetsen rör inte räntan.

Det var andra mötet i rad som Europeiska centralbankens beslutsfattare bestämde att räntorna är kvar på de högsta nivåerna på flera år.

Kampen mot inflationen fortsätter, är beskedet från ECB trots en avmattning i den ekonomiska tillväxten.

Det skriver Trading Economics.

ECB:s inlåningsräntan ligger i dagsläget på 4 procent medan räntan på de huvudsakliga refinansieringstransaktionerna är 4,5 procent, den högsta nivån på 22 år.

När kommer ECB:s räntesänkningar?

“Marknadens fokus riktas nu mot ordförande Christine Lagardes kommentarer, särskilt när det gäller hennes erkännande av den oväntat snabba nedgången i inflationen och ECB:s hållning till spekulationer om potentiella räntesänkningar”, skriver Trading Economics.

Frågan alla ställer sig är just det: När inleder ECB sina räntesänkningar?

ANNONS

Financial Times skriver:

“Europeiska centralbanken lämnar räntorna oförändrade och ger få indikationer på när den kan börja sänka lånekostnaderna, trots att den säger att den förväntar sig att nå sitt inflationsmål 2025.”

Bloomberg skriver:

“ECB håller räntorna med inflationen på reträtt, men påskyndar obligationsutträdet”.

CNBC skriver:

“Europeiska centralbanken höll räntorna stabila för andra mötet i rad, eftersom den reviderade ned sina tillväxtprognoser och tillkännagav planer på att krympa sin balansräkning.”

ANNONS

Senaste nytt

Medger att inflationen börjar närma sig målet

“Även om inflationen har gått ner under de senaste månaderna är det sannolikt att den tar fart igen inom kort”, skriver ECB i beslutet men konstaterar samtidigt att inflationen som nu är 2,4 procent börjar närma sig inflationsmålet.

ANNONS

Europeiska centralbanken uppdaterar sina BNP- och inflationsprognoser.

Tillväxtprognosen för 2024 justeras ner till 0,8 procent i eurozonen från tidigare 1,0 procent.

Inflationen för hela 2023 väntas landa på 5,4 procent i årstakt för att bromsa in till 2,7 procent nästa år och till 2,1 procent 2025.

ECB: Inhemskt pristryck fortsatt högt

“Den underliggande inflationen har lättat ytterligare. Men inhemskt pristryck förblir fortsatt högt, framför allt beroende på den starka tillväxten i enhetsarbetskostnader. Eurosystemets experter räknar med att inflationen, exklusive energi och livsmedel, i genomsnitt blir 5,0 procent 2023, 2,7 procent 2024, 2,3 procent 2025 och 2,1 procent 2026”, skriver Europeiska centralbanken i ett pressmeddelande.

Och vidare:

“ECB-rådet är fast beslutet att se till att inflationen inom rimlig tid återgår till det medelfristiga 2-procentsmålet. Baserat på sin aktuella bedömning anser ECB-rådet att dess styrräntor är på nivåer som, om de upprätthålls tillräckligt länge, kommer att ge ett viktigt bidrag för att nå detta mål. ECB-rådets framtida räntebeslut kommer att säkerställa att dess styrräntor sätts på tillräckligt restriktiva nivåer så länge som är nödvändigt.”

Läs även: Förväntan: Då sänker ECB räntan 150 punkter Dagens PS

ANNONS

Läs också: USA:s centralbank: Tre räntesänkningar nästa år Dagens PS

Läs vidare: Trotsar glädjeyran – brittiska styrräntan oförändrad Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS