ECB: "Förstör naturen och du förstör ekonomin"

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
ECB: "Förstör naturen och du förstör ekonomin"
Många företag i eurozonen drabbas om insektspopulationen minskar enligt ECB. Bild: Pixabay

ECB är inga trädkramande flower power-typer. Undersökningen av hoten mot den biologiska mångfalden handlar om ren ekonomi enligt den europeiska centralbanken.

ANNONS
ANNONS

ECB anser det viktigt att förstå hur hoten mot den biologiska mångfalden påverkar ekonomin – och det är av strikt ekonomiska skäl, inte ideologiska.

“Trädkramarövning”

“Det är inte någon sorts flower power, trädkramarövning … det är grundläggande ekonomi”, säger Frank Elderson, styrelseledamot i ECB.

“Även om jag inte brydde mig ett skvatt om planeten, även om jag inte brydde mig ett skvatt om biologisk mångfald, skulle jag säga samma saker.”

ANNONS
ANNONS

Stör ECB:s egentliga arbete?

Den undersökning som ECB inledde 2020 har omgärdats av prat om så kallad mission crepe (uppdragsglidning), och det är det Elderson nu slår tillbaka mot enligt Financial Times.

Kritikerna menar att ECB:s arbete runt miljö- och klimatrisker inte tillhör bankens mandat, och stör bankens egentliga arbete: att bekämpa den skenande inflationen.

Majoritet av företagen drabbas

Drygt 70 procent av företagen i eurozonen och 75 procent av banklånen i regionen riskerar att utsättas om den biologiska mångfalden hotas, enligt Elderson.

“Förstör naturen och du förstör ekonomin”, säger Elderson enligt FT.

Insekter, vatten och jord

Enligt ECB-undersökningen, som omfattar 4,2 miljoner företag i de 20 länderna i euroblocket är alltså 72 procent beroende av åtminstone en “natur-relaterad service”.

Det handlar om till exempel pollinering, rent vatten, frisk jord, timmer och sand, enligt Frank Elderson.

ECB: Påverkar inflationen

“Vi ser hur insektspopulationen krymper och det har en negativ inverkan på skördarna”, säger han enligt FT.

“De fysiska riskerna påverkar tillgången och det har negativ inverkan på priserna”, fortsätter Frank Elderson. “Och det är här vi kommer in på det penningpolitiska området, på prisstabilitet och inflation.”

Bankerna i utsatt läge

När det kommer till bankerna finner alltså ECB att 75 procent av banklånen i eurozonen är till företag som är beroende av naturen.

ECB:s fullständiga rapport kommer till hösten, men man har redan ökat pressen på bankerna att ta itu med riskerna som följer på hoten mot den biologiska mångfalden.

Läs även: Miljökrock – elbilar kör över salamandrar 

Läs även: Smältande glaciärer hotar insekter – behöver mänsklig hjälp 

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS