Dagens PS

Miljökrock – elbilar kör över salamandrar

elbilar
Trots att salamandrar är fridlysta i Sverige tvingas de nu lämna företräda åt en batterifabrik för elbilar i Mariestad. (Foto: Nicholas M. Caruso / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 maj 2023Publicerad: 09 maj 2023

Trots att salamandrar är fridlysta i Sverige tvingas de nu lämna företräda åt en batterifabrik för elbilar i Mariestad, enligt myndighetsbeslut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Salamandrarna som är fridlysta i både Sverige och EU uppehåller sig i Mariestad i ett område där batterifabriken för elbilar är  planerad.

I den miljökrock som uppstått har beslutet nu landat i att salamandrarna får flytta på sig, uppger Sveriges Radio och konstaterar att medan salamandrar är en art som ska skyddas inom ramen för den biologiska mångfalden, så väger klimatmålen och strävan att begränsa den globala uppvärmningen tyngre än naturhänsyn.

Därför får batterifabriken efter flera turer (se länkar under artikeln) ta över salamandrarnas parkeringstillstånd i det aktuella området i Mariestad, har länsstyrelsen bestämt.

Tusentals salamandrar blir avhysta

SR uppger att det handlar om tusentals salamandrar som nu får maka på sig.

“Volvo bygger en batterifabrik för att möjliggöra hållbara transportlösningar. För att komma till rätta med klimatroblematiken behöver få ut fler elektriska fordon på vägarna”, säger Volvokoncernens miljöchef Björn Brovik och tillägger att företaget ändå måste ta hänsyn till att det inte kompromissas med andra miljömål i omställningen.

Batterifabriken förstör obestridligt salamandrarnas livsmiljö, men i det beslut som länsstyrelsen har fattat har samhällsintresset för batterifabriken vägt tungt.

Groddjursexperten Claes Andrén, professor i naturvård och artbevarande, understryker att det är viktigt att samhällsintresset inte alltid får gå före miljöhänsyn, “undvik det”, säger han om exploatering.

Volvo Vi har anlagt nya våtmarker till salamandrarna

I mejl till Dagens PS kommenterar Jörgen Gustafsson, director of communications på Volvo Group, det hela så här:

“Det är riktigt att vi flyttar salamandrarna men det hör också till historien att vi anlagt nya våtmarker 500 meter från de dammar vi kommer att fylla i samband med bygget. Den nya våtmarken kommer att hållas öppen för allmänheten. Att de här arterna är sällsynta i ett större perspektiv, dock inte på den tomt vi tänker bygga batterifabriken, beror på bristen på våtmarker i det moderna samhället. Vår ambition är att de skyddade arterna ska kunna fortsätta leva i närområdet”, framhåller Jörgen Gustafsson på Volvo Group.

Läs även: Salamander kan sänka Volvofabrik

Missa inte: Jonas Wahlström: Orimligt hot mot Volvos fabrik

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS