Dagens PS

Dystert: Alla (!) börser på minus denna vecka

dystert
Nu stresstestas aktiebörserna. Foto: Pixabay
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 18 aug. 2023Publicerad: 18 aug. 2023

Varenda index i hela världen rasade under den senaste veckan. Det är en dyster tid för både småsparare och storägare, och en förlorad vecka för aktiemarknaderna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hongkongbörsen och Australienbörsen gick sämst, med tapp på respektive 5,10 procent och 3,94 procent hittills. Det är riktigt tråkigt för Sydostasien och Oceaniens småsparare och storägare.

Men tyvärr är det långt ifrån de enda börserna som visar röda siffror.

MISSA INTE: Ukrainsk officer ryter ifrån: “Tror du det här är Harry Potter?” – Dagens PS

Inte ens Brasilien

Brasilienbörsen återhämtar sig något på fredagen, men det räddar dem inte från att stänga på minus 3,94 procent jämfört med förra veckans stängning. Även storbritanniens både breda index och storbolagsindex går kräftgång.

Och Sveriges storbolagsindex går visserligen bättre än breda OMXSPI, som faller 3,29 procent i veckotakt vilket Dagens PS skrivit om tidigare. Men OMXS30, storbolagsindex, går inte mycket bättre med minus 2,62.

ANNONS

Senaste nytt

Rysslands aktier fortsatt värdelösa

Bäst går på pappret ryska Dow Jones, eftersom den stängts ner för internationell handel sedan invasionen av Ukraina. Den siffran är såklart fullständigt irrelevant. Detta eftersom ryska aktiemarknaden har tappat över 96 procent av sitt värde sedan invasionen och att det eventuella värde den fortfarande besitter på pappret är rent fiktivt.

ANNONS

Japan, Indien, Köpenhamn

Desto tråkigare är det att se att japanska Nikkei 225 backar 3,15 procent och de enda två som kommer nära att gå jämnt ut i veckan är Dow Jones India 15, Indiens stora index – och Köpenhamns breda OMXC som “bara” backar 0,45 procent och 0,92 procent respektive, i veckotakt.

Är glaset halvfullt?

Två små ljuspunkter, om man väljer att se det så, är att Brasiliens och Portugals index stiger i värde på fredagen. Pessimister skulle istället fokusera på att det var de enda två index som faktiskt visade gröna siffror på fredagen – alla andra börser fortsatte sin dystra utveckling på röda siffror.

Läs mer om dystert på börsen:

Storskogens dystra stig – Dagens PS

Evergrande ansöker om konkursskydd – Dagens PS

Hänsynslösa sågningen – “Tesla borde falla 93 procent” – Dagens PS

ANNONS

Storskogen faller som en sten efter besked – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS