Dagens PS

Duo lämnade Goldman – blir rika på kol

Duon lämnade Goldman Sachs för att satsa på kolaffärer, vilket gjort de båda amerikanarna enormt rika. Bilden är tagen i ett annat kol-sammanhang. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Goldman Sachs sålde under press utifrån av sina koltillgångar – då hoppade duo av och startade egna kolaffärer som har gjort dem exceptionellt förmögna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg berättar om de tidigare Goldman-bankirerna som blir rika på kol.

Wall Street-banken Goldman Sachs, duons tidigare arbetsgivare, gjorde tvärt om och avyttrade sina kontroversiella kolinvesteringar för att satsa på renare energikällor.

Det fick de båda råvaruhandlarna, Peter Bradley och Spencer Sloan, att gå sin egen väg och deras uppstickare i råvarubranschen – Javelin Global Commodities – har på åtta år vuxit till den största exportören av amerikanskt kol, allt medan aktievärdet ökat till mer än 1 miljard dollar, enligt uppgifter som Bloomberg hänvisar till.

Låg i framkant med sin kol när kriget bröt ut

Det riktiga lyftet kom när Europa beslutade om att minska sitt beroende av rysk gas efter Rysslands invasions- och anfallskrig på Ukraina i slutet av februari 2022.

De tidigare Goldman-bankirerna var då väl positionerade för att leverera gas från annat håll och fjolåret blev ett rekordår för deras råvaruföretag då vinsten med råge översteg de 194 miljoner dollar som bolaget tjänade 2021, enligt källor till Bloomberg.

Merparten av de bulkvaror som företaget – med över 125 anställda – årligen handlar med är kol i konkurrens med råvarujättar som Trafigura Group och Glencore Plc, framgår det.

Av förra årets amerikanska kolexport stod Javelin Global Commodities för nästan 20 procent, vilket placerar företaget i topp på listan.

Genom goda och under lång tid inarbetade kontakter med amerikanska gruvarbetare i kolbranschen har Peter Bradleys och Spencer Sloans råvarunykomling blivit en aktör att räkna med.

Läs även: Giftlarm i Europa men Sverige klarar sig hyfsat Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS