Dagens PS

Dubbla köpråd för Evolution: ”Aktien kan tiodubblas”

Evolution Gamings vd Martin Carlesund har inte haft något bra börsår. Men nu tycker både Aktiespararna och Di i varsin ny analys att botten är nådd och sätter kp vilket får kursen att lyfta i alla fall tillfälligt.
Evolution Gamings vd Martin Carlesund har inte haft något bra börsår. Men nu tycker både Aktiespararna och Di i varsin ny analys att botten är nådd och sätter kp vilket får kursen att lyfta i alla fall tillfälligt. (Foto: Christine Olsson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

Det har inte varit ett muntert börsår för speljätten Evolution. Nu tycker dock både Aktiespararna och Di att kursen fått tillräckligt med stryk och sätter tydligt köp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vad händer i Evolution (börskurs Evolution“, frågar sig Aktiespararnas analytiker Cristofer Andersson efter att aktien tillsynes oförklarligt backat drygt 20 procent på tre månader.

ESG kan vara en anledning

Visserligen kom kritik nyligen mot att företagets spel förekommer på illegala sajter i Sydostasien enligt en Ekot-granskning, men det var inte första gången frågan kom på tal och borde inte kunna vara hela sanningen.

Dagens Industris analytiker Johan Wendel ser inte heller några tydliga skäl till fallet, men vågar sig på en delförklaring.

“Den senaste tidens kräftgång är inte helt lätt att förklara, men en anledning kan vara att största ägaren Capital Group har sålt närmare 0,9 procent av aktierna de senaste tre månaderna”, skriver han i en artikel som utser Evolution till Veckans aktie.

Andra faktorer i den negativa vågskålen för aktien är svalnad USA-story, svag utveckling för RNG-spelen och det faktum att aktien inte får ägas av många institutionella ägare på grund av ESG-skäl resonerar Di i analysen.

ANNONS

Senaste nytt

Evolution kan tiofaldigas

Aktiespararna konstaterar att Evolution just nu värderas och handlas historiskt lågt på börsen.

ANNONS

“Allt detta handlas just nu till ett P/E 18 på rullande tolv månaders vinster. Det är kraftigt under de historiska snitten oavsett mätperiod. Evolution är fortfarande ett tillväxtbolag, men värderas som ett värdebolag”, skriver organisationens analytiker i sin analys.

“Alltid vanskligt”

Di är inne på samma spår:

“Att sia om kurspotential på ett års sikt är alltid vanskligt men Evolution-aktien har goda möjligheter att stiga minst 30 procent om värderingen lyfter något från bottennivåerna. Det är dock på lång sikt som modellen med hög lönsamhet, starka kassaflöden och kontinuerliga återköp ger effekt”, skriver Johan Wendel.

På tio års sikt ser Johan Wendel en betydligt större kurspotential än så:

“Di:s modell indikerar att vinsten per aktie kan öka till nästan 880 kronor på tio år. Om det blir verklighet ska onlinekasinobolagets aktie mer än tiofaldigas räknat på dagens värdering”, avslutar han analysen.

Evolution stiger knappt tre procent på måndagsförmiddagen men är fortfarande ned drygt tio procent sett till senaste tre månaderna.

Läs mer:

ANNONS

Analyshuset: Evolution mot toppkvartal. Dagens PS

Evolutions vd om sin allra största rädsla. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS