Ryska kryptoägare flyr till fastigheter i Dubai

Uppdaterad: 15 mars 2022Publicerad: 15 mars 2022
Kryptouttag
Flera stora kryptobörser har flaggat för att genomföra åtgärder som ska försvåra användandet av kryptovalutor för att undkomma sanktionerna mot ryssland. (Foto: TT)

Kryptobörser vidtar åtgärder för att kryptovalutor inte ska användas för att kringgå sanktionerna mot Ryssland och landets maktelit. Det leder till att ryska kryptoägare likviderar sina tillgångar i krypto i jakt på tryggare placeringar. 

ANNONS
ANNONS

Det är kryptobörser i Förenade Arabemiraten som rapporterat att ryska kryptoägare vill sälja av tillgångar värda miljarder i jakt på säkrare placeringar.

Vissa vill konvertera sina investeringar i digitala tillgångar till fastigheter i landet och andra vill ha traditionella valutor för att kunna flytta sina tillgångar till andra länder.

Frågorna går genom Schweiziska mäklare

En kryptofirma uppger att man mottagit en rad förfrågningar om att likvidera tillgångar i kryptovalutor de senaste tio dagarna från Schweiziska mäklare då deras kunder är oroliga att Schweiz ska frysa deras tillgångar.

Det rör sig om enorma summor i varje affär, tiotals miljarder kronor, och minst fem affärer i den storleken bara de senaste tio dagarna. Normalt sett hanterar kryptobörsen som uttalat sig en eller två affärer i den här storleksordningen varje månad.

Flyr till fastigheter i Dubai

Enligt andra källor i Förenade Arabemiraten ska en del av tillgångarna investeras i Fastigheter i Dubai. En förklaring till att man flyr från kryptotillgångar är att många kryptobörser har sagt att man ska blockera och frysa ryska konton som är mål för sanktioner.

Flera stora kryptobörser har uttalat att man vidtar åtgärder för att kryptovalutor inte ska användas som en ekonomisk tillflyktsort för att undgå sanktioner. Flera europeiska länder begär större insyn i och kontroll över kryptovalutorna för att kunna stänga eventuella kryphål.

Sanktioner från Förenade Arabemiraten lär utebli

Samtidigt som Förenade Arabemiraten pressas av EU och USA till att ansluta sig till sanktionerna mot Ryssland så fortsätter denna del av världen att vara tillgänglig för Ryssland och ryska affärer. Länderna har ett långvarigt samarbete som tycks fortsätta trots kriget.

Bland annat sker det genom väst försöker tvinga fram ett ställningstagande från både Förenade Arabemiraten och Dubai. Ett ställningstagande som många inte tror på, då länderna har visat tydliga tecken på att försöka balansera mellan USA, EU och Ryssland i frågan om kriget och sanktionerna.

Läs mer: Russians liquidating crypto in UAE in hunt of safe havens

Läs även: Norges rikaste man lastar nafta i Ryssland – nära kriget

ANNONS
ANNONS