Ryssland töms på kompetens, bland annat inom teknik, när tiotusentals ryssar nu inser vidden av sanktionerna från väst.

ANNONS

Det är Financial Times som rapporterar om att Ryssland töms på kompetens och att bakgrunden till flykten även har att göra med Putinregimens hårdföra tillslag mot oliktänkande.

I Ryssland trummar propagandamaskinen i dag oavbrutet på och saker får inte nämnas vid dess rätta namn.

Som exempelvis att Ryssland invaderat grannlandet Ukraina och att Ryssland bedriver ett hänsynslöst krig med åtskilliga civila offer, många kvinnor och barn.

Teknikchefen: Ryssland ”har förstörts”

Demonstrationer i Ryssland mot kriget slås ner brutalt.

”Landet vi bodde i har förstörts”, säger den ryske teknikchefen Ilya Krasilshchik, som precis flytt till Dubai, till FT.

ANNONS
ANNONS

Han ser ingen framtid längre i Ryssland, förklarar han.

Tidningen berättar om en Lettlandbaserad rysk teknikinvesterare som chartrade ett plan för att ta ut människor som inte vill stanna kvar i Ryssland. De vanliga flygen var redan överbokade av människor som vill fly det svårt ekonomiskt sargade Ryssland, som uppges stå inför en skuldkris som kan försätta landet i konkurs, enligt vissa bedömare.

Hit flyr ryssarna

I Georgien uppgav ekonomiministern på måndagen, enligt Financial Times som hänvisar till lokala medier, att 25 000 ryssar anlänt de senaste dagarna.

Även till Armenien har det kommit tusentals ryssar.

I Europa är luftrummet i det närmaste helt stängt för ryskt flyg och därför har rutterna till andra länder, däribland Turkiet, Israel och de baltiska staterna, förutom till en del forna Sovjetstater, varit utsålda i flera dagar, framgår det.

ANNONS
ANNONS

”Många flyr från vad de ser som en järnridå som närmar sig dem”, säger Elina Ribakova, biträdande chefsekonom vid Institutet för internationell finans, till Financial Times.

Med flykten av ryssar och många av dem högutbildade väntas slaget mot Rysslands ekonomi förvärras ytterligare och bli långvarig.

Daniel Gros vid Centre for European Policy Studies säger till FT att Putin nu ”förlorar lojaliteten hos den mest produktiva delen av sitt folk”.