Efter en utredning av familjeföretaget Trump Organization har Donald Trump och tre av hans barn hamnat i en bedrägeriprocess i New York.

ANNONS

Enligt en stämningsansökan i New York har Donald Trumps familjeföretag Trump Organisation ljugit om miljarder gällande värdet på fastigheter för att få lån och betala mindre skatt. Enligt åklagare begick Trump Organisation många bedrägerier mellan 2011 och 2021, det rapporterar BBC.

Rättsprocessen har startats av New Yorks delstatsåklagare Letitia James efter en tre år lång civil utredning. Hennes kontor har inte befogenhet att väcka åtal, men hänvisar brottsanklagelser till federala åklagare.

Även två chefer i Trump Organisation åtalas

”Med hjälp av sina barn och ledande befattningshavare på Trump Organization, blåste Donald Trump falskt upp sitt nettovärde med miljarder dollar för att orättvist berika sig själv och lura systemet”, har Letitia James sagt i ett uttalande, skriver BBC.

Donald Trumps äldsta barn, Donald Trump Jr, Ivanka Trump och Eric Trump namnges också som åtalade tillsammans med två chefer på Trump Organisation, Allen Weisselberg och Jeffrey McConney.

Överdrev värderingen av sin egen lägenhet

Enligt Letitia James värderades Donald Trumps egen lägenhet i Trump Tower till 327 miljoner dollar, drygt 3 532 miljoner kronor, och det är en av de fastigheter vars värdering anses vara felaktig.

ANNONS
ANNONS

”Ingen lägenhet i New York City har någonsin sålt för nära det beloppet,” säger Letitia James enligt BBC.

Gjorde 200 falska värderingar på tio år

Dokumentet med stämningsansökan har 222 sidor och enligt det ljög Donald Trump och hans barn om värdet på fastigheter, hotell, golfbanor och andra tillgångar för att få bättre lån och lägre skattesatser. Under en tioårsperiod gjorde familjen över 200 falska eller vilseledande värderingar på finansiella rapporter.

Varje uttalande intygas personligen av Donald Trump, Donald Trump Jr eller Trump Organisatione finanschef Allen Weisselberg. De överdrivna värderingarna berikade familjen Trump med minst 250 miljoner dollar, drygt 2 700 miljoner kronor, pengar som den amerikanska staten vill ha tillbaka.

Även ekonomisk brottslighet har offer

Letitia James menar att ekonomisk brottslighet inte är brott utan offer.

”När de väletablerade bryter mot lagen för att ta in mer pengar än de har rätt till, minskar det resurser som är tillgängliga för arbetande människor, för vanliga människor, för småföretag och för alla skattebetalare”, säger hon, skriver BBC.

Trump kallar delstatsåklagaren för rasist

Letitia James ber domstolen hindra Donald Trump och hans barn från att kunna tjänstgöra som tjänstemän eller direktörer i några verksamheter i New York. Hon vill även att Trump Organisation i fem år ska förhindras från att ägna sig åt fastighetstransaktioner i New York.

ANNONS
ANNONS

Donald Trump avfärdar stämningsansökan och menar att den är ännu en häxjakt och på sin Truth Social-sajt kallar han Letitia James för rasist.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Google säger nej till Trumps app – måste städa upp [Dagens PS]