Domedagsprofeter som Michael Burry och Jeremy Grantham varnar för stora börskrascher framöver. Det är långt över de fall som börserna redan har genomgått.

ANNONS

”The Big Short”-investeraren Michael Burry har visat ett S&P 500-diagram som pekar på att aktiemarknadsindexet har fallit 18 procent från sin topp i december och är på fortsatt väg neråt, där börsgurun tror att indexet kan dala ytterligare över 50 procent under kommande år, skriver Business Insider.

Episk ”superbubbla” inför börskrasch

En annan känd investerare, Jeremy Grantham, varnade förra veckan för en episk ”superbubbla” som inkluderar aktier, obligationer och bostäder är på väg att kollapsa.

I nuläget står världen inför många kriser på samma gång menar Grantham, som hög inflation, räntehöjningar, livsmedels- och energikriser, pandemier, kriget mellan Ryssland och Ukraina och mer långsiktiga frågor som åldrande befolkningar och brist på arbetskraft. Därför kan en börskrasch väl överstiga 50 procent klargör han och tittar tillbaka på tidigare nedgångar.

”Varje cykel är annorlunda och unik – men varje historisk parallell tyder på att det värsta är att komma”.

Köp alternativa tillgångar

Ekonomen Nouriel Roubini, som även kallas ”Dr. Doom” är inne på samma spår och tror att börsen kommer krascha med ytterligare 35 procent eftersom inflationen kommer tynga ned aktiemarknaderna. Han uppmanar därför investerare att köpa alternativa tillgångar som guld, fastigheter och bitcoin.

Finansgurun Robert Kiyosaki twittrade nyligen att ”Kraschen är här” och ”Miljoner kommer att utplånas”. Han ser samtidigt nedgången som en möjlighet att tjäna stora pengar – genom att låna  pengar för att köpa fastigheter till låga priser.

ANNONS
ANNONS

Chans för unga människor att investera

Marknadshistorikern Harry Dent har varnat investerare för att den senaste tidens uppgång i aktiekurserna kommer följas av en ännu större nedgång. Samtidigt tipsar Dent om att den kommande nedgången är en chans för unga människor att investera, generera avkastning och spara till pension. Tipset enligt honom är ett lägga pengarna på flerfamiljsfastigheter och långfristiga statsobligationer.

Läs även: Kinas börskrasch: Så illa är det och det kan bli ännu värre [Dagens PS]