Dagens PS

Domares beslut är "dödsdom" för Trump Organization

En domare på Manhattan i New York har funnit att Donald Trump har begått bedrägerier när han överdrivit värdet på Trump Organizations tillgångar
En domare på Manhattan i New York har funnit att Donald Trump har begått bedrägerier när han överdrivit värdet på Trump Organizations tillgångar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 27 sep. 2023

En domare i New York konstaterar att Donald Trump gjorde sig skyldig till bedrägeri när han under flera år blåste upp värdet av sina tillgångar till banker och försäkringsbolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I New Yorks justitieminister Letitia James krig mot Trump Organization har en domare på Manhattan i New York funnit att Donald Trump har begått bedrägerier, det rapporterar Insider.

Blåst upp tillgångar

I flera år har Donald Trump, enligt domaren, överdrivit värdet av sina tillgångar för banker och försäkringsbolag.

I förhör innan rättegång avvisade staten New Yorks högsta domstolsdomare, Arthur Engoron, i ett starkt formulerat avgörande, Donald Trumps begäran om att vinna målet som hopkokad och felaktig.

Domaren gav i stället Letitia James rätt och återkallade omedelbart Donald Trumps licens att göra affärer i New York.

“I dag avgjorde en domare till vår fördel och fann att Donald Trump och Trump-organisationen ägnade sig åt år av ekonomiskt bedrägeri”, sade Letitia James i ett uttalande på tisdagskvällen, skriver Insider.

Hon sade vidare att de ser fram emot att presentera resten av fallet vid rättegången. Donald Trumps sida lovade samtidigt en omedelbar överklagan och att fortsätta kämpa.

“Dagens beslut är fundamentalt felaktigt på alla nivåer”, sade Donald Trumps advokat Alina Habba i ett uttalande, enligt Insider.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Dödsstraff för företag

Den erfarna åklagaren för ekonomiska brott, som tidigare arbetade för Manhattans åklagarkontor men nu har privat praktik, Diana Florence, säger att domarens beslut är ett dödsstraff för ett företag.

“Det här rättsavgörandet upplöser i huvudsak hans företag”, säger hon till Insider, men hon förutspår att det kan bli år av överklaganden innan någonting faktiskt händer.

Rättegång ska hållas

En rättegång måste fortfarande hållas för att avgöra om Donald Trump och hans företagsledare har agerat avsiktligt. Rättegången är planerad att hållas i oktober.

Rättegången kommer även avgöra vilka ytterligare påföljder Donald Trump, hans två äldsta söner och hans företag får.

För tillfället har dock Letitia James rätt att avbryta alla certifikat som tillåter Trump Organization att fungera som ett bolag i New York.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Donald Trump och hans barn stäms för bedrägeri Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS