Sannolikheten är stor att euron når paritet med den amerikanska dollarn under 2022, sedan euron rasat till den lägsta nivån på fem år, skriver Bloomberg. 

ANNONS

Med paritet avser man den punkt på marknaden när två valutor uppnår exakt samma värde, vilket innebär att växelkursen mellan de båda valutorna är exakt ett till ett, vilket om det händer skulle vara första gången på tjugo år, skriver Bloomberg. 

Värda lika mycket i år

När hela havet stormar på marknaden och kriget rasar i Ukraina kommer Europas gemensamma valuta euro med största sannolikhet vara värd lika mycket som den amerikanska dollarn innan 2022 är slut. Detta sedan euron redan sjunkit till den lägsta nivån på fem år och rusat in i dollarn. När marknaden stängde under fredagen handlades en euro för 1,04 dollar.

”Euron i sig är inte en attraktiv valuta för tillfället”, säger Francesco Pesole, valutastrateg på ING Groep NV, som menar att dollarns styrka och marknadsvolatilitet tyder på att paritet är trolig.

Hårt pressat Europa

En utveckling som grundar sig på att den europeiska ekonomin är hårt pressad av konflikten med Ryssland kring naturgas. Sedan den internationella valutafonden har sänkt sin tillväxtprognos 2022 för valutablocket till 2,8 procent behöver den europeiska centralbanken nu stävja inflationen med en allt stramare politik, vilket slår hårt mot skuldsatta medlemsländer som Italien.

Helt nattsvart är det dock inte. Roberto Mialich, valutastrateg på UniCredit SpA är en av dem som tror att euron kommer att ta sig tillbaka över 1, 10 dollar under nästa år, trots att Rysslands krig i Ukraina utgör ett stort hinder för euron.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Guld sopar banan med kryptovalutor[Dagens PS]