Disneys vd Bob Chapek får sparken – och ny vd blir företrädaren Bob Iger, som kommer tillbaka till bolaget han lämnade i fjol efter 15 år som vd. 

ANNONS

Walt Disney Co. har tagit tillbaka Bob Iger, 71, som vd och som ersättare till sin egen efterträdare Bob Chapek, 62, som lämnar bolaget med omedelbar verkan. Bob Iger är starkt förknippad med bolaget som han spenderat 40 år på, varav 15 år som vd.

Bloomberg beskriver det hela som en överraskande kapitulation av styrelsen efter en rad nedslående resultat.

”Styrelsen har kommit fram till att när Disney går in i en allt mer komplex period av industriomvandling, är Bob Iger unikt placerad för att leda företaget genom denna avgörande period”, säger Susan Arnold, styrelsens ordförande, i ett uttalande.

Aktien har rasat 41 procent i år

Disneys aktie har fallit 41 procent i år, och bolaget är på väg mot sin största förlust sedan 1970-talet.

I ett mejl till anställda precis innan företaget tillkännagav draget, skriver Iger att han återvänder till jobbet ”med en otrolig känsla av tacksamhet och ödmjukhet – och, jag måste erkänna, lite häpnad.”

Han var vd på bolaget från 2005 till 2020, en period där Disney förvärvade bland annat Pixar, Marvel och Lucasfilm och drog igång streamingtjänsten Disney+. Han drog sig tillbaka som ordförande i bolaget så sent som i december 2021.

Tuff tid som Disneys vd för efterträdaren

Efterträdaren Bob Chapek har haft en tuff resa som vd för Disney, han tog över bolaget i februari 2020, samtidigt som covid-19-pandemin lamslog världen.

ANNONS
ANNONS

Till en början var det ett lyft för bolaget, när allt fler tittade allt mer på streamingtjänster som Disney+.

Men kontroverser gjorde att bolaget tappade momentum, som en konflikt med Scarlett Johansson om rätten att släppa film enbart online, sina anställda om frågor om könsidentitet i skolorna, och gästerna på bolagets nöjesparker efter att Disney höjt priserna och gjort stora förändringar när besökare återigen fick komma dit efter pandemi-nedstängningarna.

Läs även: Disney går om Netflix – 221 miljoner abonnenter [Dagens PS]