Murarkoncernen Fasadgruppen ska till börsen efter bara ett par år som registrerat bolag. Fasadgruppen har under sin korta levnadsbana växt kraftigt genom förvärv – men det finns flera varningsflaggor inför noteringen.

annons
annons

Fasadgruppen börsnoteras på onsdag och är verksamma inom murarjobb och olika typer av fasadrenoveringar.

Med en noteringskurs på 60 kronor per aktie uppgår Fasadgruppens marknadsvärde till 2,7 miljarder kronor, vilket Di menar är kraftigt övervärderat.

Det stundande marknadsvärdet innebär en värdering på 30 gånger vinsten efter skatt och 2 gånger omsättningen.

Kombinationen av den höga värderingen och att bolaget har en ytterst begränsad historik gör att Di i rekommenderar att avstå från att teckna Fasadgruppens aktie.

Förvärvsdriven affärsmodell

Fasadgruppen har sedan starten 2018 gjort över 20 förvärv av branschföretag – varav 13 köptes under 2019 och 2020.

Totalt landar notan för förvärven på cirka 2 miljarder kronor, eller 700 miljoner kronor under det tilltänkta marknadsvärdet.

Samtidigt visar Fasadgruppen på en svag organisk tillväxt, som har pekat nedåt med 5 procent under året. Bara under det tredje kvartalet är har omsättningen bland de bolag som Fasadgruppen ägde för ett år sedan gått ner med 16 procent.

ANNONS
ANNONS

Storsäljande ägare

Enligt Di är bolagets värdering på 700 miljoner kronor över de enskilda förvärven överdriven. I synnerhet när avsaknaden av organisk tillväxt tas i beaktning.

Några som kan vara benägna att hålla med om den höga värderingen är just Fasadgruppens storägare. I samband med börsnotering avyttrar de nämligen aktier till ett värde av 700 miljoner kronor.

Läs mer: Nytt studentbostadsbolag går till börsen