Di rapporterar om flykt från Swedbank efter minskade bonusar. Bakom beslutet står storbankens vd Jens Henriksson.

ANNONS

Tidningen berättar att Swedbank kantas av ”strömavhopp”, delvis orsakat av att bankens vd Jens Henriksson beslutat att skära ner rejält på de rörliga ersättningarna.

I affärsområdet stora företag och institutioner, LC&I, har de rörliga ersättningarna minskat med 47 procent. Inom det affärsområdet sorterar även Swedbank Corporate Finance.

2019 var bonusarna i affärsområdet 176 miljoner kronor. I fjol var summan 94 miljoner kronor, berättar Di och förklarar med hänvisning till källor att ett tiotal personer sagt upp sig på Corporate Finance – som bland annat sysslar med rådgivning vid kapitalanskaffning, företagsförvärv och emissioner – sedan Swedbanks bonusar för fjolåret började betalas ut i början av 2021.

Flest avhopp i Stockholm

Personalflykten är störst i Stockholm, ungefär hälften av personalstyrkan har lämnat avdelningen. På koncernnivå hade Swedbanks investmentbank runt 185 medarbetare i början av 2021.

Det är alltså Swedbanks vd Jens Henriksson som beslutat om att skära ner på de rörliga ersättningarna, trots att Corporate Finance-avdelningen gjorde ”ett relativt bra år” 2020, enligt artikeln.

Nu går de tidigare Swedbank-stjärnorna till rivaler.

”Konkurrenterna vet att Swedbank haft ett svagt bonusår och approcherar därmed duktiga individer”, säger en källa till Di och tror att konsekvenserna blev större än vad Swedbanks vd Jens Henriksson hade kalkylerat med.

ANNONS
ANNONS

Affärsområdets chef gick

En av dem som lämnat sin stol på LC&I är Ola Laurin, som var chef där när Jens Henriksson beslutade om bonusnedskärningarna. I samband med det uppgav Henriksson att han ville se ”ett nytt ledarskap” för affärsområdet, skriver Di och uppger att Swedbank nu rekryterat Pål Bergström från Handelsbanken till tjänsten.

Swedbank bekräftar att det just nu är personalomsättning på Corporate Finance, däremot ger banken inget rakt besked om det är förorsakat av de bantade bonusarna.

Läs även: Swedbank får böter på 46 miljoner av Nasdaq [DagensPS.se] »