Det är ingen bubbla men det finns några orosmoln, anser tidningens Henrik Mitelman.

ANNONS

Di-skribenten konstaterar att det är mils skillnad i börssynen mellan optimisten och pessimisten.

Dysterkvisten tror att ballongen snart spricker medan börsoptimisten tror att festen håller i sig.

Henrik Mitelman landar å sin sida i ett kanske mer logiskt resonemang.

Han är, skriver han, ”mer bekymrad över den realekonomiska utvecklingen på kort sikt och att arbetslösheten faktiskt ökar mer än vad som ligger i korten, både i Sverige och utomlands”.

Det här bidrar till hans farhågor om att börsen kan åka på en temporär smäll i höst.

Men sedan återgår allt till gamla hjulspår igen.

”Det mesta blir sig likt, även om börsens nya normala värdering blir högre och räntan lägre. Det kan vi leva med”, spår Dagens Industris börsproffs.

10 aktietips i höst från Placera

Sajten Placera räknar samtidigt med en stark börshöst.

Att sommaren har bjudit på positiv börsutveckling trots turbulens på världsmarknaderna tolkas som stor styrka. Europa börjar se allt intressantare ut efter USA gått starkt, skriver Placera på tisdagen där det ges tio köptips för september, rapporterar Finwire.

ANNONS
ANNONS

I Euro Stoxx 50 är numera techaktier den största sektorn och detta söker Placeraportföljen reflektera genom att ta in techkonglomeratet Prosus. De har en bred exponering mot teknik och fokuserar på att hitta de stora konsumenttrenderna. En tredjedel av bolaget består av Tencentaktier, vilket ses som en risk men aktierna handlas till en rejäl rabatt vilket bör ge skydd.

Tobaksproducenten Swedish Match åker ur portföljen efter att ha sjunkit två procent och till fördel för att satsa på andra sektorer. I portföljen har det gått starkt för Mastercard, Cibus, Microsoft och Hexagon.

Övriga aktier i köpvärda listan är Amazon, Activision Blizzard, Lifco, Ericsson och Instalco.