De flesta bolagen på Wall Street förväntar sig en lågkonjunktur. Det lutar dock mot en mild sådan i USA med arbetslösheten som når upp till 5 procent.

ANNONS

Det verkar som att investerare på Wall Street tar ett steg tillbaka inför årets slut, där det fortfarande råder stor osäkerhet kring vilken riktning Federal Reserve kommer ta räntan, och om centralbanken kommer leda den amerikanska ekonomin in i en lågkonjunktur.

Risken för lågkonjunktur hög

De flesta aktörerna på Wall Street tror på en kommande lågkonjunktur, även om det blir en mild sådan nästa år, där den amerikanska arbetslösheten stiger från nuvarande 3,7 procent till 5 procent, berättar CNBC.

Andrew Hunter på Capital Economics är säker på sin sak.

”Våra sammansatta spårningsmodeller sätter oddsen för att ekonomin är i recession om sex månader till nära 90 procent.”

Han får medhåll av Wells Fargos ekonomer vars ”prognos signalerar att turbulenta tider är framför oss, vilket är i linje med våra förväntningar på en lågkonjunktur som börjar nästa år.”

Det lutar mot en höjning av 50 punkter vid kommande Fed-möte som hölls nästa vecka, vilket då gör att referenslåneräntan hamnar på mellan  4,25 och 4,5 procent, vilken är den högsta på 15 år.

Marknaden förutspår vidare ett par höjningar nästa år, så att räntan hamnar kring 5 procent.

Konsumenter skär ner

Ekonomer spår vidare att konsumenterna kommer skära ner på sina utgifter nästa år, när räntan höjs ytterligare, vilket även tvingar företagen till sparpaket.

ANNONS
ANNONS

Detaljhandeln i USA har trots allt ökat på sistone, till skillnad mot Europa där konsumenterna har shoppat mindre sedan de lägger allt mer pengar på sina elräkningar.

Läs även: Expert: S&P 500 rasar i början av året [Dagens PS]

Läs även: Wall Street ser nya nedgångar – Fed oroar [Dagens PS]