Oljepriset är på sin högsta nivå på flera år – då flyttar fracking-bolagen tillbaka borrar till områden som varit övergivna sedan pandemin startade, rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS

Hydraulisk spräckning, mer känt som fracking efter det engelska ordet fracturing, är en metod för att utvinna fossila bränslen genom att injicera stora mängder vatten blandat med sand och kemikalier i ett borrhål i marken för att driva upp olja och gas till ytan.

Fracking dyrt och miljöskadligt

Metoden är både dyr och skadlig för miljön, vilket gjort att många mindre anläggningar övergivits när priset på olja varit lågt. Men inte längre – när Brent-oljan nu närmar sig 100 dollar per fat är fracking återigen en vinstgivande metod, och skifferolja-bolagen öppnar åter upp på ställen som Kansas och Utah, där marginalerna är betydligt lägre än i exempelvis Texas, skriver Wall Street Journal.

”Vi har en begränsad möjlighet. Våra kostnader går uppenbarligen upp just nu, men jag skulle hellre ha de högre kostnaderna och sälja produkten för 90 dollar”, säger Joe Brevetti, grundare av Charter Oak Production Co, som hoppas kunna dubbla eller trippla sin produktion och flyttar tillbaka oljeriggar till Anadarko Basin i Oklahoma till WSJ.

”Många års kamp”

Antalet oljeriggar i Anadarko Basin har gått från 7 stycken under pandemin till 46, enligt Enverus, ett företag som analyserar energidata. Det är fler riggar innan oljepriset kollapsade när pandemin kom våren 2020.

”Efter många års kamp mot den här låga oljeprissituationen känns det fantastiskt. Konjunkturcykeln med boom och krasch har varit en del av olje- och gasindustrin i decennier, och ingen vet hur länge det kommer att pågå”, säger Klee Watchous, president på det privata oljebolaget Palomino Petroleum Inc till WSJ.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Senioranalytiker spår oljepris på 150 dollar [Dagens PS]