När demokrater och republikaner delade makten i kongressen i USA från november 2010 till 2014 – under Barack Obama – steg S&P 500-börsen nästan 70 procent, visar en sammanställning.

ANNONS

Det är tidskriften Forbes som gått igenom marknadsdata och valresultat från 1945 fram till nu.

I november i år är det dags igen för ett mellanårsval USA och Republikanerna vill återta makten i representanthuset eller senaten. Eller allra helst i kongressen som helhet.

För president Joe Biden och hans parti Demokraterna skulle det vara en mardröm att förlora all kontrollen i kongressen.

Men för investerare på aktiemarknaden är det ett drömscenario.

Biden förlorare – marknaden vinnare

”Det mest gynnsamma resultatet för marknaderna skulle vara en republikansk vinst i både representanthuset och senaten”, säger Jeremy Siegel, Russell E. Palmer professor i finans vid Wharton School vid universitet i Pennsylvania.

Men även i händelse av att Republikanerna ”bara” får makten i ett av representanthusen skulle det vara win win, tillägger finansprofessorn.

ANNONS
ANNONS

Så var det när demokraten Barack Obama var president i USA. Under hans styre var makten i kongressen uppdelad mellan de båda partierna från november 2010 till 2014.

Då fick S&P 500 glädjefnatt

Republikanerna hade makten i representanthuset medan Demokraterna höll senaten och under denna era av delad politisk makt i USA rusade storbolagsindexet S&P 500 på börsen nästan 70 procent, berättar Forbes.

Bäst utveckling har börsen haft under demokratiska presidenter med en tillväxttakt på 9,4 procent under perioden 1945 till 2021.

När republikanska presidenter under samma tid styrt landet har S&P 500 stigit med 6,6 procent.

Delad makt jackpot för börsen

Men allra bäst avkastning har investerare fått när makten varit delad mellan Demokrater och Republikaner, visar alltså siffrorna över hur valresultaten påverkat börsen sedan andra världskrigets slut och som tagits fram med hjälp av CFRA Research.

”Historiskt sett föredrar investerare delad makt i den federala konstitutionen”, säger RSM:s chefsekonom Joe Bruseulas till Forbes.

”Det värsta som kan hända för demokraterna är om de tappar kontrollen över kongressens båda kamrar”, kontrar Sam Stovall, chefsinvesteringsstrateg på CFRA Research.

ANNONS
ANNONS

Aktier stiger efter mellanårsval

Läs mer om Forbes genomlysning av hur valresultat satt börsagendan. Exempelvis har S&P 500 i genomsnitt avkastat 10,5 procent under perioder där Demokraterna haft makten i Ovala rummet och båda kamrarna, framgår det.

Summa summarum visar, som redan nämnts, att klart bäst för investerare är när en demokratisk president leder en delad kongress, och näst bäst för marknaden är det ur avkastningssynpunkt när en demokratisk president tvingas administrera en politik där republikaner har ensam majoritet över kongressen.

Med andra ord skulle Wall Streets aktiespekulanter vara vinnare på det, men rent politiskt kanske ändå vara en förlorare beroende på partisympatier.

En sak är dock säker, enligt Forbes, och det är att aktier historiskt stiger efter mellanårsval.

Läs mer: Största skillnaden någonsin på värdering av USAs och Europas aktier [Dagens PS]