Dagens PS

Microsoft har flera miljarder i skatteskulder

Enligt USA:s skatteverk är Microsoft skyldigt 317,63 miljarder kronor i restskatt
Enligt USA:s skatteverk är Microsoft skyldigt 317,63 miljarder kronor i restskatt. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 okt. 2023Publicerad: 12 okt. 2023

Efter att ha granskat hur Microsoft använt skatteparadis menar USA:s skatteverk är bolaget är skyldigt 317,63 miljarder kronor i restskatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s skatteverk US Internal Revenue Service, IRS, säger att Microsoft är skyldigt 28,9 miljarder dollar, motsvarande 317,63 miljarder kronor, det rapporterar Fortune.

Microsoft ska överklaga

Microsoft kommer överklaga IRS beslut om skatteskulden som är relaterad till hur bolaget från 2004 till 2013 fördelat intäkter och kostnader mellan globala dotterbolag.

I en handling som lämnats in till tillsynsmyndigheten säger Microsoft att de inte håller med om de föreslagna justeringarna av deras federala skatt och att de ska överklaga beslutet.

Har ändrat praxis

Tvisten handlar om IRS revision av internprissättning från 2012, metoden används av bolag för att flytta vinster till skatteparadis och undvika USA:s bolagsskatt.

Microsoft har ändrat sin företagskultur och praxis och de frågor som tas upp av IRS är inte relevanta för hur bolaget registrerar inkomster nu, det skriver Microsofts vicepresident Daniel Goff i ett blogginlägg.

“Vi är övertygade om att vi har agerat i enlighet med IRS regler och förordningar och att vår ståndpunkt stöds av rättspraxis,” skriver Daniel Goff i blogginlägget. 

ANNONS

“Vi välkomnar att IRS avslutar sin revisionsfas som kommer att ge oss möjlighet att arbeta igenom dessa frågor på IRS Appeals, en separat avdelning av IRS som har till uppgift att lösa skattetvister”, fortsätter han i inlägget.

Han skriver vidare att det är viktigt att notera att överklagandeprocessen kommer ta flera år och att om de inte kan komma till en direkt överenskommelse med IRS kommer Microsoft ha möjlighet att bestrida eventuella olösta frågor i domstol.

Microsofts aktie förändrades lite i den utökade handeln efter att ha stängt på 332,42 dollar, cirka 3 653,51 kronor, i New York.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Microsoft tillåts köpa speljätten för 840 miljarder Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS