Dagens PS

De ärver Warren Buffetts miljarder

Buffett
Ett antal välgörenhetsorganisationer väntar med spänning på att få ärva Warren Buffett. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 29 juni 2022Publicerad: 29 juni 2022

Många är de som ser fram emot att ärva investeraren och miljardären Warren Buffett när han går ur tiden. Däribland Bill & Melinda Gates Foundation och Susan Thompson Buffett Foundation. Nu tycks Buffett ha ändrat sig och intresset är stort för vem eller vilka som får sin del av kakan, skriver Fortune.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var redan för sexton år sedan som miljardären Warren Buffett i ett löftesbrev lovade att testamentera 99 procent av sin förmögenhet till välgörenhet. Sedan dess har stora delar av 91-åringens förmögenhet tingats av fem organisationer, däribland Gates Foundation. De har också mottagit årliga gåvor av Buffet.

Med på listan över lyckligt lottade stiftelser finns också Susan Thompson Buffett Foundation, som Buffett grundade under 1964 med sin nu avlidna hustru Susan, vilka kan vänta sig upp emot 100 miljarder dollar.

Stiftelsen som fokuserar på samhällsfrågor som till exempel den högaktuella frågan kring aborträttigheter, ska enligt uppgift redan nu börjat förbereda sig för den generösa donationen, bland annat genom att rekrytera personal.

“Betydande antal felaktigheter”

Nu tycks det ha uppstått oklarheter kring testamentet. Enligt Fortune ska miljardären ha sagt att de rapporter som tidigare publicerats kring fördelningen av hans arv innehåller “ett betydande antal felaktigheter”.

Det väcker såklart ett antal frågor vad gäller både potentiella belopp och arvtagare, och om miljardärens tidigare löften nu har reviderats.

En tillbakablick till 2006 visar att Buffett då sade att 10 miljoner B-aktier skulle öronmärkas för Gates Foundation, 1 miljon B-aktier för Susan Thompson Buffett Foundation och ytterligare 350 000 B-aktier skulle går till tre stiftelser som leds hans barn. Ett löfte som där och då motsvarade 85 procent av hans aktieportfölj.

90 procent tingade

ANNONS

Sex år senare utökades den summan med 3 miljarder dollar, motsvarande 30 miljarder svenska kronor som även de skulle går till barnens stiftelser. En donation som innebar att 90 procent av hans förmögenhet då var vikt åt specifika välgörenhetsorganisationer.

Nu är spekulationerna många kring vad som ska hända med den resterande delen av Buffetts förmögenhet. Vad de så kallade “betydande felaktigheterna” består i är förstås också en nagelbitare för de som står i kö för att ärva.

Enligt Fortune har både Buffett och The Susan Thompson Buffett Foundation avböjt att kommentera saken. Detsamma gäller för Gates Foundation. Intrigen tätnar och fortsättning följer.

Läs även: Buffetts favoritgraf säger fortfarande sälj

Läs även: Fortune listar de mest lönsamma bolagen 2021

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS