Flera värderingsmultiplar på börsen börjar nu se normala ut. Det gäller däremot inte för investeraroraklet Warren Buffetts favoritgraf. Den visar det totala börsvärdet i USA (på alla börserna) i relation till USA:s BNP.

ANNONS

Ligger den kring 100 procent så är aktiemarknaden rätt värderad (se diagram nedan).

Buffet favoritgraf1
Källa: Kailash Capital

Stor fallhöjd

Trots börsfallet ligger kvoten fortfarande över 180. Det är förvisso lägre än 240 som var toppnivån för ett år sedan men det är fortfarande väldigt högt i ett historiskt perspektiv.

Exempelvis är den högre än nivån vid millennieskiftet strax före teknologibubblan sprack. Då föll börsen med 17 procent under det följande decenniet.

Som jämförelse var kvoten bara 65 procent när börsen vände på botten av finanskrisen. Dit är fallhöjden väldigt stor just nu.

Stockholmsbörsen marginellt mer aptitlig

Och det ser inte mycket bättre ut för den svenska börsen. Samma kvot ligger i dagsläget på 159. Visserligen bättre än USA men fortfarande långt över snittet.

Analystjänsten Gurufocus Buffett Indicator: Sweden Stock Market Valuations and Expected Future Returns (gurufocus.com) har i diagrammet även lagt in en kurva (blå i diagrammet nedan) som inkluderar Riksbanken tillgångar i BNP.

Eftersom det är på senare år som Riksbanken, och andra centralbanker, har låtit balansräkningen svälla så ser den kurvan mer aptitlig ut.

ANNONS
ANNONS

Kvoten (122) är också hög men inte avskräckande. Och den är lägre än vid millenniumskiftet.

Buffetts favoritgraf2
Källa: Gurufocus

Läs mer: Usla konsumentsiffror i USA bådar illa för börsen [Dagens PS]