Ett programvarufel påverkade mer än 250 aktiers kurs på New York-börsen tisdag. Felet gjorde att hundratals värdepapper fick börja handlas utan ett öppningspris.

ANNONS

New York-börsen säger att vissa affärer kommer att förklaras ”ogiltiga” efter att en glitch, ett programvaru- eller maskinvarufel, gjorde att man tisdag fick börja handla hundratals värdepapper utan ett öppningspris, skriver Bloomberg.

Börsen säger i ett uttalande att transaktioner i en mängd aktier kommer att granskas eftersom det är ”uppenbart felaktiga”, enligt börsens egna regler.
Det gäller tidiga transaktioner under börsdagen, men flera timmar senare kunde börsen konstatera att över 250 värdepapper påverkats av felet.

”Extremt sällsynt”

New York-börsen utvecklar inte det man beskriver som ett ”systemproblem” och heller inte hur hög kostnaden i slutänden kan bli.

”Sådana händelser är extremt sällsynta, och vi undersöker grundligt dagens aktivitet för att säkerställa den högsta nivån av motståndskraft i våra system”, säger börsens operative chef Michael Blaugrund.

”Vi avslutade dagen med en normal marknadsstängning och förväntar oss en vanlig öppning på onsdag.”

ANNONS
ANNONS

Felet skapade vilda svängningar och handelsstopp. Dussintals av de största amerikanska företagens kurser störstade och steg, i vissa fall med 25 procentenheter i skillnad på högsta och lägsta kurs under några minuter.

Kaoset utbröt precis efter att börsen öppnat.

Översvämmades av samtal

En talesperson för US Securities and Exchange Commission säger att byrån undersöker ärendet.

R.J. Grant, som övervakar handeln på KBW och hanterar Morgan Stanleys aktier, såg åtta varningar dyka upp samtidigt. Samtliga meddelade honom att priset hade fallit mer än 10 procent inom några minuter.

Hans företag hade inga stora order på de berörda aktierna, men det översvämmades av samtal från kunder, analytiker och säljare som försökte ta reda på vad som gick snett.

ANNONS
ANNONS

”Det var optiskt vilt och mycket uppenbart att något var fel”, säger Grant.

Läs även: Morgan Stanley: Börsen kommer inte bli som förut [Dagens PS]

Läs även: Wall Street öppnar nedåt – säljkaos stoppar handel [Dagens PS]