Dagens PS

Därför tar Indien över från Kina som Asiens tillväxtmotor

Indien
Indiens premiärminister Narendra Modi. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 feb. 2024Publicerad: 27 feb. 2024

Kina är på dekis, men Indien är på uppgång. Ungefär så låter det bland investerare och förvaltare med fokus på Asien just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Indiens årliga BNP-tillväxt ligger på 6,3 procent, en av de högsta siffrorna i världen. Kina ligger på 4,2 procent, USA på 1,5 procent och EU på 1 procent.

Investerarna flockas till Indien

En effekt av det är att investerarna flockas till Indien. Bombaybörsens index Nifty 50, som består av de 50 största noterade bolagen, är upp 22 procent på ett år och handlas nu på sina högsta nivåer hittills.

Som Dagens PS tidigare rapporterat är det bara två av världens börser som kontinuerligt överpresterat mot analytikernas förväntningar sedan 2010 – USA och Indien.

Tidigare tog Kina 90 procent av de utländska direktinvesteringarna i Asien, men trenden är nu negativ för Kina och positiv för Indien, skriver Privata Affärer.

“Företagen har lägre skuldsättning, bankerna är lönsamma med kapital att låna ut vilket gör att staten har pengar för infrastrukturinvesteringar”, säger Gunnar Påhlson, Asienexpert och förvaltare av Carnegie Indienfond till Privata Affärer.

Modis regering har rensat upp

Mycket tillskrivs Narendra Modis regering och de stora reformerna av ekonomin och upprensningen i banksystemet. Till hösten är det val i Indien igen, och Gunnar Påhlsson är övertygad om att det blir en börsrusning om Modi blir omvald.

ANNONS

“Om Narendra Modi vinner valet i vår fortsätter börsen upp. Om Gandhis Kongressparti tar makten med sin allians faller börsen kraftigt dagen efter valet. Efter valet behöver marknaden genomgå en period av konsolidering, givet värderingen. Samtidigt globala aktiefonder haft för lite investeringar i Indien till förmån för Kina, det kommer ett skifte i hur globala fonder allokerar sitt kapital framöver”, säger Påhlsson till Privata Affärer.

Läs även: Indiens tillväxt mosar all konkurrens (Dagens PS)

Läs även: Rusch till skört Indien när Kinabörsen skakar (Dagens PS)

Läs även: Undersökning: Tre globala börser som klarar tvåsiffrigt i år (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS