Dagens PS

Därför ser toppinvesterarna fram mot 2024

investerare
Mycket lutar mot att det blir ett starkt år på Wall Street. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

Det finns mycket som pekar på att det blir en mjuklandning nästa år. Analytiker och investerare är på gott humör och ser framför sig en återhämtning av ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investerare har redan visat att de gärna lägger sina pengar på aktier och obligationer och inför årets slut ser köpfesten ut att fortsätta.

Positivt bland investerare

Det ser dessutom ut som att köpfesten kan fortsätta även efter det. Det har målats upp en hel del skräckscenarier under årets lopp, men de har till stor del inte inträffat, där inflationen i USA är på väg ner och recessionen har än så länge inte slagit till.

“2023 trotsade de flestas förväntningar, med en lågkonjunktur som aldrig kom”, säger Candace Browning på Bank of America.

Det råder generellt sett positiva tongångar bland många analytiker och investerare inför nästa år. De ser framför sig att inflationen minskar vidare och att Fed kommer börja sänka räntan.

“Vi förväntar oss att 2024 kommer att bli året då centralbankerna framgångsrikt iscensätter en mjuklandning”, klargör Candace Browning.

ANNONS

Senaste nytt

Wall Street går upp

Även Goldman Sachs-analytiker ser framför sig ett starkt 2024, där risken för lågkonjunktur ligger på enbart 15 procent. Uppförsbacken är därmed över för den amerikanska ekonomin – vilket kommer innebära att börsen fortsätter uppåt och vädrar tjurmarknad. S&P 500, som redan har ökat rejält kommer fortsätta att göra det med runt tio procent under det kommande året enligt experterna.

ANNONS

“Amerikanska aktier kommer uppvisa mer typisk utveckling, där bakgrunden är normal BNP och vinsttillväxt”, uppger Brian Belski, investeringsstrateg på Bank of America.

Trots att domedagsrapporterna alltså har avlöst varandra under 2023 så har amerikanarna till stor del fortsatt att spendera och därmed hållit igång ekonomin. Det finns inget som tyder på att de kommer tveka att öppna plånböckerna framöver, snarare tvärtom, där shoppingen under Cyber Week ser ut att landa på fem procent högre försäljning än i fjol, berättar CNN.

Läs även:

Wall Streets dysterkvist: Så spöar du börsen 2024 – Dagens PS

Dr Doom: Blodbadet fortsätter – miljarder går förlorade – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS