Dagens PS

Därför rasar priset på bensin i USA

bensin
En rad faktorer har bidragit till att det nu är mycket billigare för amerikanerna att tanka bensin. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

Det är avsevärt mycket billigare att tanka bensin än för ett år sedan. Osäkerhet på globala energimarknaden kan dock sätta stopp för prisnedgången.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I tio raka veckor har bensinpriserna i USA fallit. Tack vare detta spenderar amerikaner hundratals miljoner dollar mindre på bensin jämfört med förra året, rapporterar Fortune.

En orsak bakom prisfallet är säsongsvariationer då efterfrågan på bensin minskar så här års. Det sker också en övergång till så kallad vinterblandad bensin som är billigare att producera.

Kortare och kallare dagar gör folk också mindre benägna att åka ut med bilen, vilket ytterligare drar ner på efterfrågan.

Läs mer: Den globala oljehandeln darrar – Dagens PS

Sjunkande oljepriser

Inflationen fortsätter att påverka amerikanernas konsumtionsvanor, vilket också kan bidra till lägre efterfrågan på bensin.

En annan viktig faktor är de sjunkande oljepriserna, som drivs på av att oljeproduktionen i USA har ökat. För en månad sedan låg råoljepriset på 82 dollar fatet – senaste tre veckorna har den stabiliserats på 70 dollar fatet.

Trots prisfallet råder det fortfarande stor osäkerhet på den globala energimarknaden och det finns inga garantier för att bensinpriserna skulle fortsätta att sjunka.

ANNONS

Läs mer: Ohelig allians hjälper Ryssland med miljarder – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Minskad produktion av råolja

Tidigare i år förlängde Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga produktionsminskningar av olja till slutet av detta år, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Detta minskade den globala marknaden med 1,3 miljoner fat råolja.

Vissa spekulerar i att OPEC+, organisationen som koordinerar medlemsländernas oljepolitik, kan komma att meddela ytterligare minskningar vid ett kommande möte.

Priset varierar mellan delstaterna

En sådan förändring skulle kunna omkullkasta den nuvarande prisnedgången – men konsekvenserna skulle också kunna bli kortvariga eller minimala, särskilt om marknaden redan förväntar sig fler minskningar.

Även om bensinpriserna generellt sett faller över hela USA, varierar de mellan delstaterna. De lägsta priserna hittar man i Texas, Mississippi och Georgia, medan Kalifornien, Hawaii och Washington har de högsta bensinpriserna.

ANNONS

Läs mer: De vill sänka reduktionsplikten – men bara delvis – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS