Dagens PS

Därför går Microsoft segrande ur Open AI-kaoset

Microsoft
Sam Altman och Microsofts vd Satya Nadella på Open AI:s första utvecklingskonferens – veckan innan Altman fick sparken. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 21 nov. 2023Publicerad: 21 nov. 2023

Efter de senaste skandaldagarna hos Open AI ser marknaden många möjligheter till vinst med nya AI-tekniken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Senaste veckans kaos på Open AI har blottat en bubblande konflikt mellan vetenskap och näringsliv – går det att göra artificiell intelligens till en lönsam och snabbväxande affär?

Open AI:s styrelse valde som bekant att sparka vd Sam Altman, som man ansåg hade brutit mot bolagets huvuduppdrag – att se till att artificiell intelligens gynnar hela mänskligheten framför att man tjänar pengar på tekniken.

Marknaden verkar dock inte dela styrelsens uppfattning om att det skulle råda någon motsättning mellan vetenskap och vinst, skriver Barron’s.

“Stora framsteg för AI-utvecklingen”

Aktierna inom AI-sektorn steg kraftigt under måndagen, bland annat hos techjätten Microsoft som har rekryterat Altman och hans medgrundare Greg Brockman till en ny AI-division.

På måndagen nådde mjukvarubolaget nya höjder på börsen, med en aktiekurs på 377,44 dollar mot tidigare rekordnivån på 376,17 dollar, skriver Dagens Industri.

500 Open AI-anställda har också hotat med att följa de två till Microsoft, vilket Dagens PS har rapporterat om. Analytikerna ser detta som en stor vinst för bolaget – och för teknologin som helhet.

“Det här kan innebära stora framsteg för AI-utvecklingen”, säger Timothy Horan på Oppenheimer.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Techjättarna vill rekrytera

Även techjättar som Alphabet, Amazon och Apple kommer kunna dra nytta av Open AI-kaoset genom att försöka locka till sig bolagets ingenjörer.

Salesforce vd Marc Benioff har erbjudit sig att matcha anställningsvillkoren för alla som vill ansluta sig till bolagets AI-forskningsteam.

Företag som redan idag samarbetar med Microsoft inom just AI kommer också kunna dra nytta av skiftet i techbranschen. Även deras aktier sköt i höjden under måndagen.

Herre på täppan

Dock återstår frågan hur utvecklingen av Microsofts egna AI-tjänster, som Azure och Copilot, kommer att påverkas av de senaste dagarnas turer.

Oavsett vilket tror analytiker att Microsoft är på god väg att bli det dominerande gränssnittet för hur de flesta kommer att interagera med AI i framtiden, både hemma och i arbetet.

Allt på grund av, eller kanske tack vare, att ledningen hos ett helt annat företag råkat försätta sin verksamhet i totalt upplösningstillstånd.

Läs mer: Open AI-investerare kan stämma styrelsen

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS