Dagens PS

Därför faller oljepriserna – Saudiarabien joker

Olja ger Saudiarabien högst tillväxttakt sedan 2011
Högre priser och högre produktionstakt ger högsta tillväxten sedan 2011 för den saudiska ekonomin. Foto: TT
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 juni 2022Publicerad: 02 juni 2022

Under torsdagsmorgonen rasade oljepriserna på uppgifter om att Saudiarabien är redo att pumpa upp mer olja efter EU:s nya sanktioner mot Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Saudiarabien har enligt Financial Times meddelat att landet är berett att höja sin produktion av råolja om den ryska oljeproduktionen faller i stor skala till följd av EU:s nya oljeförbud.

“Detta kommer att tas emot väl av västerländska ledare med tanke på att inflationen – och inflationsförväntningarna – förblir iögonfallande höga, och centralbankerna försöker höja räntorna med risk för att tippa sina ekonomier in i en recession”, säger Matt Simpson, marknadsanalytiker på den brittiska handelsplattformen City Index, i en anteckning som återges av CNBC.

Det som Saudiarabien nu gjort, enligt experten, är att man slängt ut en livboj till västländerna, även om det inte är “ett direkt löfte” att landet gör verklighet av att skruva på oljekranarna mer.

På måndagen enades EU-ledarna att till 90 procent förbjuda import av rysk råolja till slutet av året, och till 75 procent direkt.

Det är EU:s sjätte sanktionspaketet mot Ryssland efter invasionen i Ukraina den 24 februari.

Så mycket föll priset på olja i morgonhandeln

Enligt FT:s källor har Opec-ländernas ledande land, Saudiarabien, ännu inte noterat någon större brist på oljemarknaden. Men den situationen kan förändras snabbt.

Kina, som kantats av covid-nedstängningar under lång tid, har nu börjat lätta på sina hårda restriktioner i megastäderna – och Kina är världens största oljeimportör.

Under morgonhandeln på torsdagen föll oljepriserna till som lägst 112,80 dollar per fat från 116,29 dollar vid stängning på onsdagen, uppger FT.

Vita huset har tidigare utan framgång uppmanat Saudiarabien att höja sin oljeproduktion. På senare tid uppges relationerna mellan USA och kungadömet ha förbättrats.

“Även när relationerna mellan Saudiarabien och USA går mot närmande kommer kungadömet inte att vända Ryssland ryggen”, säger dock Amrita Sen på konsultföretaget Energy Aspects till FT.

Läs mer här: OPEC ökar trycket på Ryssland – möte under torsdagen

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS