Dagens PS

Därför faller kronan på nytt i dag

kronan
Vice riksbankschef Martin Flodén varnar för att kronförsvagningen kan medföra en stram penningpolitik under lång tid. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 okt. 2023Publicerad: 02 okt. 2023

Kronan tappar mot euron under förmiddagen och bakgrunden är det som framkom i Riksbankens protokoll tidigare under måndagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt TT sjunker kronan nu med cirka fem öre i värde till 11:57 kronor mot euron.

Under förra veckan stärkes kronan rejält efter en längre tids ordentlig kräftgång där kronan bara ett par dagar för Riksbankens penningpolitiska möte noterade bottenrekordet 12 kronor per euro.

I Riksbankens protokoll, som publicerats i dag, varnar ledamöterna för att räntan kan bli kvar på en hög nivå på grund av trycket i den underliggande inflationen.

Läs mer om det här: Protokoll från det penningpolitiska mötet den 20 september 2023

Riksbanksdirektionen oroar sig även över kronförsvagningen, exempelvis anser vice riksbankschef Martin Flodén att det är ett inflationsproblem och han konstaterar, skriver TT på Expressen.se, att den svenska växelkursen backat 19 procent mot euron och hela 36 procent mot dollarn på tre år.

“Det blir svårare att få ner inflationen när den svaga växelkursen bidrar till högre importpriser. Och det är knappast bra för svensk ekonomi i bredare bemärkelse att kronan avviker så tydligt från vad som bedöms vara en långsiktig jämviktsnivå”, deklarerade Martin Flodén på Riksbankens möte.

Han tillade att en krona på fortsatt svag nivå kan kräva “en stram penningpolitik under lång tid”.

Riksbankschefen Erik Thedéen upprepade under det penningpolitiska mötet, enligt protokollet, att en försvagad krona innebär en uppåtrisk för inflationen.

Läs också: Riksbanken: Inflationen faller – ändå för hög Dagens PS

Läs även: Högre Nobelpris men mindre värt i kronraset Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS