Det är en vanlig kritik mot aktivt förvaltade fonder att de inte brukar lyckas slå index. Men i obligationsfonder spelar fondförvaltarna fortfarande stor roll, enligt finansbolaget Morningstar.

ANNONS

27 procent av de aktivt förvaltade obligationsfonderna har under en tioårsperiod slagit sitt eget riktmärke, när motsvarande siffra för de förvaltade aktiefonderna är 25 procent, skriver CNBC.

Ännu större blir skillnaden i det korta perspektivet.

Omkring 84 procent av de aktivt förvaltade obligationsfonderna slår snittet under en ettårsperiod, visar mätningar av perioden som slutade i juni 2021. Men bara 47 procent av de aktivt förvaltade aktiefonderna slog index.

Skillnaden minskar alltså under tid, men aktiv förvaltning är ändå till fördel för den som sparar i obligationsfonder.

Pimco:s chef för korträntefonder, Jerome Schneider, säger till CNBC att det ”gör enormt stor skillnad” hur aktivt förvaltade fonder väljer att avvika från övriga marknaden.

Mellan 2020 och 2021 har de aktivt förvaltade fonderna i USA tagit kreditrisker medan Federal Reserve har släppt på reglerna. När Federal Reserve nu minskar sina stödköp innebär det emellertid en ökad risk för de fondförvaltare som inte är vaksamma.

ANNONS
ANNONS

“Det är helt enkelt så att om du går efter index så äger du mycket mer kreditrisker idag, vilket inte növändigtvis är rätt sätt att positionera sig i den nuvarande miljön”, säger Jerome Schneider till CNBC.

Läs också:

Säljläge! Se upp för manipulerade obligationsfonder 
”ECB höjer risken på fondmarknaden”