På 3-6 månaders sikt står börsen – som nu skakas av kriget i Ukraina – högre, bedömer Danske Bank. Här är expertens råd till investerare.

ANNONS

”Vi tycker att man än så länge kan vara försiktig med att öka risken, men i en väldiversifierad portfölj bestående av både aktier och obligationer kan det vara en idé att rebalansera nu. Det innebär att man återställer den ursprungliga balansen i portföljen genom att sälja av obligationer, och köpa mer aktier”, skriver Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank, i senaste veckobrevet.

Hon konstaterar att Stockholmsbörsen fallit 15 procent sedan årsskiftet.

På lite längre horisont, 3-6 månader, tror Landeborn på Danske Bank emellertid att börsen går upp.

Dock behåller banken sin neutrala vikt i aktier på grund av tilltagande oro i Ukrainakonflikten.

Slår hårdare mot euroländer än USA och Kina

Danske Bank-proffset spår också att Europa påverkas mer ekonomiskt än exempelvis USA och Kina av utvecklingen i kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Orsaken är Europas beroende av rysk gas och olja, men även vete.

Med stigande energipriser ökar inflationen och kriget kan även få effekter på svenska företag och konsumenter, om än i begränsad omfattning, enligt Landeborn.

ANNONS
ANNONS

”För centralbankerna innebär situationen att de behöver göra en avvägning mellan risken för högre inflation å ena sidan, och svagare sentiment och tillväxt å andra sidan. I dagsläget väntar vi oss dock inte några större förändringar av penningpolitiken baserat på det som händer. Den amerikanska centralbanken väntas fortfarande höja räntan i mitten av mars, men sannolikheten har ökat att det blir en höjning med 25 punkter istället för 50 punkter som marknaden räknade med för ett par veckor sedan. ECB kan möjligen komma att skjuta fram den första räntehöjningen något.”

Läs även: Kinesiska historiker fördömer kriget mot Ukraina i öppet brev [Dagens PS]