Danska myndigheter går ut med en varning efter en gasläcka utanför Bornholm. Läckan är farlig för sjötrafiken, och man förbjuder trafik inom en radie på fem sjömil.

ANNONS

En gasläcka utanför danska Bornholm kommer från ryskägda Nord Stream 2, rapporterar Reuters på måndagen. Tyska myndigheter har varit i kontakt med de danska för att reda ut varför trycket plötsligt sjönk i gasledningen. Det plötsliga tryckfallet kan alltså bero på en läcka. Enligt Reuters vill danska myndigheter inte kommentera.

Läcka i danskt farvatten

”En läcka har i dag upptäckts på Nord Stream 2-ledningen inom danskt område”, säger de danska energimyndigheterna i ett uttalande enligt Reuters.

Enligt den lokala sjöfartsmyndigheten har en varning utfärdats, och en zon runt gasledningen stängts av eftersom ”den är farlig för sjötrafik”.

Trycket i Nord Stream 2 sjönk från 105 till 7 bar. Ledningen, som aldrig tagits i bruk, skulle leverera gas från St Petersburg till Tyskland. De 300 miljoner kubikmeter gas som fylldes i ledningen avbeställdes av Tyskland efter Rysslands invasion av Ukraina.

Oklart vad som orsakat läckan

”Vi har för närvarande kontakt med berörda myndigheter för att klargöra situationen”, säger det tyska finansdepartementet i ett uttalande enligt Reuters. ”Vi har fortfarande ingen klarhet i vad som orsakat tryckfallet eller exakta fakta”.

Nord Stream 2 sköts av en schweizisk operatör, som säger att alla relevanta myndigheter har informerats om läckan. Gazprom, som exporterar gasen, hänvisar enligt Reuters alla frågor om incidenten till operatören.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ryssland stänger av gas – Europa googlar efter ved [Dagens PS]

Läs även: Därför ökar risken för oljeutsläpp i Sverige vid nyår[Dagens PS]