Creades investerar 186 miljoner kronor i bolåneföretaget Stabelo. Creades förvärvar 12 procent av Stabelo i samband med en nyemission i bolaget enligt ett pressmeddelande. 

ANNONS

Creades, där den kände finanstoppen Sven Hagströmer är huvudägare, kommer alltså att investera 186 miljoner kronor i bolåneföretaget. Stabelo, ett bolåneföretag med en helt digital bolåneprocess, finansieras inte via egen balansräkning, utan via fonder där förvaltare av långsiktigt kapital kan investera, enligt pressmeddelandet.

Creades investerar i bolåneföretaget Stabelo
Den kände finansmannen Sven Hagströmer är storägare i Creades.

Finansinspektionen ska godkänna Creades

Förvärvet kommer att genomföras i två delar, eftersom Stabelo står under Finansinspektionens tillsyn. Den andra delen är villkorad: Finansinspektionen måste godkänna Creades som ägare i Stabelo.

Stabelo är en helt digital bolånetjänst, och samarbetar med bland annat Avanza och Nordnet. Enligt pressmeddelandet från Creades har Stabelo ”en effektiv process, transparent prissättning och en i många avseenden förmånlig finansieringsmodell som gagnar både bolånekunder och pensionssparare”.

”En av de största innovationerna

Bolaget grundades 2016, och har en bolånestock på drygt 20 miljarder kronor. Creades anser att bolaget har en god marknadsandel inom nischen.

”Vi har följt Stabelo under en längre tid och är imponerade över vad grundarna och bolaget har åstadkommit”, säger Johan Hedberg, Creades vd. ”Kombinationen av finansieringsstruktur och en fullt digitaliserad process utgör en av de största innovationerna vi sett på bolånemarknaden på många år.”

Bolånemarknaden gigantisk

Hedberg säger också att eftersom bolånemarknaden är ”gigantisk” – den totala marknaden uppgår till över 3 800 miljarder kronor med intäkter om runt 60 miljarder per år – är det inte omöjligt att Stabelo kan bli för bolånemarknaden vad Avanza blivit för sparmarknaden.

Enligt pressmeddelandet ska Creades vara aktiv ägare i Stabelo, och ha representation i styrelsen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Sven Hagströmer vänder börsen ryggen [Dagens PS]

Läs även: Europas snabbast växande bolag – flera svenska ägare [Dagens PS]