Dagens PS

Europas snabbast växande bolag - flera svenska ägare

Europas 1 000 snabbast växande bolag i en färsk analys av Financial Times. Många svenska bolag finns med på listan. Och förra ettan på listan är i rekonstruktion. What a ride skulle säkert många investerare beskriva bolagens utveckling. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 09 apr. 2022Publicerad: 09 apr. 2022

Logistikbolaget Instabox är Sveriges snabbast växande bolag. Åtminstone enligt en färsk analys av Financial Times FT 1000: the sixth annual list of Europe’s fastest-growing companies | Financial Times  som ställt samman en lista på de 1000 snabbast växande bolagen i Europa mellan 2017 och 2020.

ANNONS
ANNONS

Instabox, som har investmentbolaget Creades och riskkapitalbolaget EQT venture i ägarlistan, är i Sverige mest känd för de röda utlämningsboxarna.

Med en årlig tillväxt på hela 300 procent tar Instabox en hedrande tionde plats på listan.

Finska Swappie

Högst upp tronar en annan nordbo, nämligen finska Swappie vars tillväxt uppgick till hela 477 per år under perioden. Swappie köper, renoverar och säljer begagnade iphones i framför allt Finland och Sverige.

Det finns också en annan sverigekoppling. Telia Venture är delägare. Oklart hur stor andel och sannolikt inte av avgörande betydelse för Telias värdering. Än så länge är väl bäst att tillägga.

ANNONS

Senaste nytt

DBT och Svea Solar

Det finns fler svenska representanter på listan. På plats 49 återfinns fintechbolaget DBT, som är en låneförmedlare till företag.

ANNONS

Investmentbolaget Öresund är stor aktieägare. Ett annat bekant företag är solcellsinstallatören Svea Solar, där riskkapitalbolaget Altor nyligen gick in som största aktieägare.

Italien och London i topp

Men trots alla inhemska startupbolag och goda tillgången på riskkapital är inte Sverige dominerande hemvist för bolagen på listan.

Lite överraskande har Italien flest företag, följt av Tyskland. London är samtidigt den stad där flest företag på listan har sitt huvudkontor.

Förra ettan i rekonstruktion

Nu är listan inte synonymt med framgång. Förra årets etta var brittiska energibolaget Bulb Energy, som numera befinner sig rekonstruktion.

De stigande energipriserna var inget som Bulb Energy var riggat för. Financial Times har bara mätt tillväxten i omsättning.

Om vinsten hade varit ledstången skulle merparten av bolagen inte platsat.

ANNONS

Relaterade artiklar:

Småbolag vinnare på stagflation. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS