Logistikbolaget Instabox är Sveriges snabbast växande bolag. Åtminstone enligt en färsk analys av Financial Times FT 1000: the sixth annual list of Europe’s fastest-growing companies | Financial Times  som ställt samman en lista på de 1000 snabbast växande bolagen i Europa mellan 2017 och 2020.

ANNONS

Instabox, som har investmentbolaget Creades och riskkapitalbolaget EQT venture i ägarlistan, är i Sverige mest känd för de röda utlämningsboxarna.

Med en årlig tillväxt på hela 300 procent tar Instabox en hedrande tionde plats på listan.

Finska Swappie

Högst upp tronar en annan nordbo, nämligen finska Swappie vars tillväxt uppgick till hela 477 per år under perioden. Swappie köper, renoverar och säljer begagnade iphones i framför allt Finland och Sverige.

Det finns också en annan sverigekoppling. Telia Venture är delägare. Oklart hur stor andel och sannolikt inte av avgörande betydelse för Telias värdering. Än så länge är väl bäst att tillägga.

ANNONS
ANNONS

DBT och Svea Solar

Det finns fler svenska representanter på listan. På plats 49 återfinns fintechbolaget DBT, som är en låneförmedlare till företag.

Investmentbolaget Öresund är stor aktieägare. Ett annat bekant företag är solcellsinstallatören Svea Solar, där riskkapitalbolaget Altor nyligen gick in som största aktieägare.

Italien och London i topp

Men trots alla inhemska startupbolag och goda tillgången på riskkapital är inte Sverige dominerande hemvist för bolagen på listan.

Lite överraskande har Italien flest företag, följt av Tyskland. London är samtidigt den stad där flest företag på listan har sitt huvudkontor.

Förra ettan i rekonstruktion

Nu är listan inte synonymt med framgång. Förra årets etta var brittiska energibolaget Bulb Energy, som numera befinner sig rekonstruktion.

ANNONS
ANNONS

De stigande energipriserna var inget som Bulb Energy var riggat för. Financial Times har bara mätt tillväxten i omsättning.

Om vinsten hade varit ledstången skulle merparten av bolagen inte platsat.

Relaterade artiklar:

Småbolag vinnare på stagflation. Dagens PS