Miljardären Erik Selins bank, Collector, uppges ha läckt personuppgifter till Facebook – ”mänskliga faktorn” orsaken, enligt banken.

ANNONS

Ekot i Sveriges Radio har tidigare avslöjat att både nätbanken Avanza och Länsförsäkringar varit vårdslösa med personuppgifter, som läckt vidare till Facebook.

Nu framgår det att även Collector, där fastighetsmiljardären Erik Selin är storägare och styrelseordförande, läckt personuppgifter till Facebook.

”Det var den mänskliga faktorn som hade spelat in”, säger Kajsa Lernestål, marknadsföringschef på banken, till SR och fortsätter:

”Vi har delat personuppgifter och det var oönskat från vårt håll”, säger Kajsa Lernestål som uppger att man omedelbart agerade och stängde av funktionen efter upptäckten.

Expert: I strid med banksekretessen

Collector började undersöka om det fanns en läcka efter avslöjandet om att så var fallet hos både Avanza oh Länsförsäkringar.

Collector hävdar att man inte gjort sig skyldig till brott mot banksekretessen.

Per-Ola Jansson, expert om området, är av en annan uppfattning och säger till Ekot att om kunduppgifter läcker ut, ”så är det i strid med banksekretessen”.

ANNONS
ANNONS

För det finns inga undantag i lagboken, slår han fast.

Exakt hur många kunder på Collector som drabbats av läckan vill banken inte berätta, men läckan ska ha pågått från början av året till juni.

Läs mer: Sven Hagströmer gillar eget kursfall i Avanza [Dagens PS]