En stark börs avslutar 2021 enligt historisk data, rapporterar amerikanska CNBC. Vad tänker du om det – dags att köpa aktier inför ett nytt tomterally?

ANNONS

Under de senaste tre månaderna har börsen uppvisat ovanlig motståndskraft vilket talar för att det blir en stark avslutning på börsåret 2021, skriver CNBC och hänvisar till historisk data som visar att aktier oftast stiger och presterar bättre avkastning än i snitt när marknaden uppvisar styrka under en tuff börssäsong och där särskilt september brukar vara en svag börsmånad.

Nu har har S&P 500 gått upp 4,8 procent från augusti till oktober, framgår det.

Det är exceptionellt mycket.

I snitt brukar Wall Street-indexet S&P 500 gå upp med betydligt mer blygsamma 0,2 procent under den här tiden, enligt ett börsproffs på Bank of America som citeras av CNBC.

Tomterally att vänta

Prognosen är att november blir en stark börsmånad och när det lackar mot jul, som det gör nu, brukar aktiemarknaden traditionsenligt gå in i det som marknaden kallar för tomterally.

ANNONS
ANNONS

Så har trenden sett ut på senare år med undantag för 2018, då försäljningen dippade och drog ner börsen, enligt artikeln.

När det gäller S&P 500 uppges det amerikanska börsindexet redan ha spöat förväntan med råge med en uppgång på hela 23 procent hittills i år.

Det är möjligt, skriver CNBC, att den historiska trenden inte upprepas i år med ett nytt börsrally som avslutning på året, det hänger på flera saker, däribland hur fraktkrisen utvecklas men också hur den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, agerar.

Ny rekorddag på Wall Street

Enligt CNBC räknar bedömare med att Fed under onsdagen, efter sitt tvådagarsmöte, meddelar att man nu börjar avveckla sitt stimulansprogram av månatliga obligationsköp för 120 miljarder dollar, som infördes under pandemin.

När det gäller New York-börsen satte S&P 500 ett nytt all-time-high på tisdagen, 4 630,65 punkter, nytt rekord alltså, påeldat av starka företagsvinster som gav investerare förhoppningar om att en stark börs kan runda av 2021.

ANNONS
ANNONS

Även industriindexet Dow Jones stängde på en ny rekordnivå, och det gjorde även småbolagsindexet Russell 2000.

”Vinstsäsongen överlag visar sig vara mycket starkare än väntat”, tillade han. ”Medan många företag varnar för att utbudsbegränsningar är ett problem, har de flesta ändå kunnat höja priserna, upprätthålla starka vinstmarginaler och dra full nytta av en sund efterfrågan med större försäljningsresultat”, kommenterar Jim Paulsen, chefsinvesteringsstrateg för Leuthold Group, på CNBC.

Läs även: Det händer på börsen idag 3 november [Dagens PS]