Dagens PS

Chockförlust för eljätten – trots höjda priser

ellevio
Att snabbt bygga ut världens elnät är ett sätt att bromsa klimatförändringarna. (Foto: TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 27 feb. 2023Publicerad: 27 feb. 2023

Ellevio har under de senaste fyra åren gjort en förlust på sammanlagt 2,7 miljarder kronor. Detta trots att företaget har monopol på elmarknaden, och att elnätsavgifterna höjdes för svenska konsumenter i höstas. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2,7 miljarder kronor.

Det är förlusten som energijätten Ellevio gjort under de senaste fyra åren.

Bara för år 2022 kunde Ellevio rapportera en förlust på 363 miljoner kronor.

Under oktober samma år höjdes elnätsavgifterna med 12 procent – och svenska konsumenter fick skyhöga elräkningar hem i brevlådan.

MISSA INTE: Nokias nya telefon har något som du saknat

Höjd avgift för att täcka kostnaderna

Ellevio valde att höja elnätsavgifterna med 12 procent i oktober i fjol för bolagets cirka 1 miljon kunder, för att möta både minskande intäkter och ökande kostnader. Men trots detta gick alltså eljätten med förlust för fjärde året i rad.

“2022 var ett väldigt tufft och turbulent år på energimarknaderna där även vi påverkades negativt av bland annat tidvis rekordhöga elpriser och av att elöverföringen sjönk när särskilt hushållen under hösten började sänka sin elförbrukning i en historiskt stor omfattning”, säger David Bjurhall, ansvarig för pris- och reglerfrågor på Ellevio, till Dagens Industri. 

ANNONS

Enligt bolaget behövs bättre villkor för elnätsbolagen om Sverige ska klara de enorma elnätsinvesteringar som krävs.

Gör oskäliga vinster

Landets tre största elnätsbolag Ellevio, Eon och Vattenfall har vid flera tillfällen fått kritik för att höja priserna och göra oskäliga vinster.

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat att de tre elnätsjättarna har haft rörelsemarginaler långt över medelvärdet för svenska företag – och en stor andel av dessa vinster har hamnat i ägarnas fickor.

Detta är dock felaktigt i Ellevios fall, hävdar eljätten själv. Enligt bolaget har man kunnat redovisa förluster fyra år i rad, samtidigt som ägarna inte fått några utdelningar, koncernbidrag eller avkastning sedan 2018.

Läs även: Myndighetens svidande kritik: Oärliga el-fakturor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS