Dagens PS

Chocken i Argentina: Första budgeten på plus sedan 2012

Argentina
Javier Milei med motorsågen under valkampanjen. Mycket riktigt används den på de offentliga finanserna i Argentina. (Foto: Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

Motorsågsmannen President Javier Milei kapar i Argentinas statsbudget – som nu är på plus för första gången på 12 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Argentina ett steg från konkurs” och “Därför är Argentina nära total kollaps“. Rubrikerna är från Dagens PS för mindre än ett år sedan.

Både kritiker och fans: “Galen”

I höstas valde det sydamerikanska landet en ny president i Javier Milei, en person som både hans kritiker och hans fans kallar för “galen” enligt BBC. En ultraliberal ekonom med högerextrema tendenser, vild frisyr, motorsåg och aggressiva utspel mot staten som vill byta ut valutan peso mot amerikanska dollar.

Han har varnat för en rejäl ekonomisk medicin som kommer att drabba det argentinska folket och ta ett tag innan den biter. Men redan nu har de första tecknen på förändring kommit.

För första gången sedan 2012 gick Argentinas statsbudget plus en månad nu i januari, vilket var Mileis första månad vid makten, rapporterar nyhetsbyrån Agence France Presse.

Förhandlar om lån till Argentina

Budgetöverskottet hamnade på motsvarande 6,1 miljarder kronor enligt den officiella växelkursen. Siffran inkluderar betalning av ränta på statsskulden.

“Det första (månatliga) finansiella överskottet sedan augusti 2012, och det första överskottet för en januarimånad sedan 2011”, skriver det argentinska ekonomidepartementet enligt nyhetsbyrån Telam.

ANNONS

President Milei förhandlar med Internationella valutafonden (IMF) om ett lån på 44 miljarder amerikanska dollar, där han lovat balans i de offentliga finanserna. Med 45 procent av befolkningen i fattigdom, har Milei tagit rejäla risker och förutspått en ekonomisk återhämtning inom tre månader.

“Nollunderskottet är inte förhandlingsbart”, skriver ekonomiministern Luis Caputo på X på fredagen.

Läs även: Presidentkandidat: Valutan är inte värd avföring (Dagens PS)

Läs även: Vem är högerextreme Milei – och varför du bör bry dig (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS