Dagens PS

Presidentkandidat: Valutan är inte värd avföring

Patricia Bullrich är Javier Mileis största konkurrent i Argentinas presidentval, båda har föreslagit att Argentina ska dollariseras, men bara en av dem vill ge upp den inhemska valutan
Patricia Bullrich är Javier Mileis största konkurrent i Argentinas presidentval, båda har föreslagit att Argentina ska dollariseras, men bara en av dem vill ge upp den inhemska valutan. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 okt. 2023Publicerad: 11 okt. 2023

Presidentvalet i Argentina närmar sig och på tisdagen fick en kommentar från toppkandidaten Javier Milei den argentinska valutan att rasa mot dollarn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ultraliberala presidentkandidaten Javier Milei vill dollarisera den Argentinska ekonomin och har planer på att helt skrota den inhemska valutan peso, det rapporterar Insider.

Inte värd avföring

“Peso är en valuta som ges ut av argentinska politiker, så den kan inte vara värd avföring eftersom de där skräpbitarna inte ens fungerar som gödningsmedel”, sade han på måndagen, skriver Insider.

Han varnade samtidigt Argentinas medborgare för att ha sina besparingar i den lokala valutan.

ANNONS

Senaste nytt

Vill skrota peson

På tisdagen sjönk den argentinska peson 10 procent på den parallella svarta marknaden, till rekordlåga 1 050 per US-dollar, (en dollar är i dag cirka 11 kronor).

Den officiella växelkursen är sedan augusti fastställd till 365 pesos per dollar.

Inför valet i Argentina den 22 oktober leder Javier Milei i opinionsmätningarna, men alla gillar inte hans idé att överge peson.

ANNONS

De flesta tillfrågade företagsledare är emot en dollarisering, endast två av 125 tillfrågade svarade, enligt Reuters, att de var för att skrota peson.

Vill ha monetär autonomi

De vill i stället på ha kvar peson som ett sätt att upprätthålla en monetär autonomi och växelkurskonkurrens, att bara förlita sig på den amerikanska dollarn skulle ge USA:s riksbank Federal Reserve monetär kontroll.

Av den här anledningen föredrog 80 procent av de tillfrågade argentinska företagsledarna den konservativa presidentkandidaten Patricia Bullrich.

Hon är Javier Mileis största konkurrent och har även hon föreslagit att Argentina ska dollariseras, men utan att ge upp peson.

Båda förslagen om dollarisering är ett svar på den utbredda ekonomiska turbulensen, Argentina har en inflation på 134 procent och räntorna ligger på 118 procent.

På grund av det använder allt fler argentinare dollar och en del företag betalar delar av lönen i dollar, det skriver Insider.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Därför är Argentina nära total kollaps Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS