När USA öppnar upp kommer börseufori till midsommar med nya rekord på Stockholmsbörsen. Det tror i alla fall Kepler Chevreux chefsstrateg Martin Guri.

ANNONS

Den amerikanska ekonomin blir draglok i en börseufori de kommande månaderna, säger Kepler Chevreux chefsstrateg Martin Guri till Dagens industri:

”Jag tror att det kommer att bli ett extremt stort fokus på utvecklingen i USA, och det kommer att sätta tonen även för Stockholmsbörsen. Så att förstå vad som kommer att hända fram till midsommar eller fram till semestrarna så måste man ha koll på vad som händer i USA”, säger Martin Guri till Di TV.

Håller på att öppna upp

Den ekonomiska tillväxten håller på att ta fart med rejäl kraft på andra sidan Atlanten. USA vaccinerar 2,5 miljoner människor varje dag och tippas nå flockimmunitet till nationaldagen den 4 juli. Många delstater håller på att öppna upp, med kraftigt ökad ekonomisk aktivitet som följd.

Martin Guri påpekar också att amerikanernas höga sparande under pandemiåret och de stora ekonomiska stimulanspaketen kommer att ge en rejäl injektion av kapital både till konsumtion och på börsen när USA börjar spendera pengar igen. Han säger till Di TV att bolagsvinsterna väntas öka till galna 40 procent, och BNP kan växa upp mot 10 procent på årsbasis.

”Det som sker i USA på kort sikt är något vi aldrig upplevt tidigare, och troligtvis aldrig får uppleva igen någon gång. Väldigt mycket beror på att vi haft en så kraftig nedgång. Det är en rad faktorer som sammanfaller i positiv riktning. På sista raden ska jag då tillägga att jag tror att det här kommer att medföra att börsen kommer att stiga kraftigt.”

Tror på plus 20 procent

Vid årsskiftet tippade han att Stockholmsbörsen skulle gå upp tio procent till sportlovet, vilket han fick rätt i. Nu gör han en ännu mer optimistisk framtidsprognos med börseufori till midsommar.

ANNONS
ANNONS

”USA-börsen kommer att dra med sig Stockholmsbörsen upp. Jag tror att Stockholmsbörsen kan stå på plus 20 procent någon gång där när vi ska gå på semester”, säger Kepler Chevreux chefsstrateg Martin Guri.

Läs mer: Bill Gates: Börseuforin liknar 1930-talet – Dagens PS