I går nådde en majoritet av riksdagens partier en överenskommelse som trumfar regeringens tidigare skattesänkning på bränsle. Men ekonomiprofessorn Lars Calmfors är inte imponerad.

ANNONS

I går kom Vänsterpartiet överens med L, KD, M, C och SD om större prissänkningar på bränsle. Det är ännu oklart om överenskommelsen kan bli godkänd av EU. Enligt finansminister Mikael Damberg är förslaget från oppositionen emot EU:s regler, vilket gör att det ändå inte kommer att gå igenom på sikt, skriver Expressen. Frågan väntar fortfarande på att bli utredd.

Vänsterpartiet har fått kritik både internt och från andra aktörer i samband med beslutet. Detta går stick i stäv med partiets ambitioner i klimatpolitiken, menar såväl Naturskyddsföreningen som Miljöpartiet.

Calmfors: ”Gynnar Putin”

Men Lars Calmfors har flera andra kritiska synpunkter på det samlade förslaget. I en debattartikel i DN vänder han sig emot att politikerna över lag har blivit för generösa med stimulanser.

”Det finns visserligen budgetutrymme i dag, men det är en orimlig princip om den ena realinkomstsänkningen efter den andra till följd av prisstegringar ska kompenseras av statliga budgetsatsningar. I så fall borde också realinkomsthöjningar utlösa indragningar av köpkraft från hushållen när priser faller, men det kommer inga politiker att argumentera för”, skriver Calmfors.

Han menar också att det är moraliskt tveksamt att hålla nere priset på Rysslands viktigaste exportvara: olja.

När politikerna stimulerar konsumtionen av bensin och diesel får det till effekt att oljepriserna globalt hålls uppe, menar Calmfors:

ANNONS
ANNONS

”Det ökar Rysslands oljeinkomster och bidrar på så sätt till att finansiera Putins krig. Sveriges agerande har förstås liten effekt på världsmarknadspriserna, men om många länder gör som vi blir påverkan stor”, skriver han i debattartikeln.

Läs också:

Stödpaket: ”Skatten sänks till EU:s miniminivåer” [Dagens PS]
De höga bränslepriserna ger staten 700 miljoner i månaden [Dagens PS]