Staten tjänar massor på de ökande bränslepriserna, cirka en miljon kronor i timmen om man jämför med priserna vid årsskiftet.

ANNONS

Bränslepriserna har minskat något, men trots det tjänar staten massor på de ökade priserna. Om man jämför med priserna i början av året tjänar staten 700 miljoner kronor i månaden, det blir cirka 1 miljon per timme, skriver Carup.

Bensinen har sedan årsskiftet ökat med ungefär 4 kronor och kostar nu 21,39 kronor litern och dieselpriset har ökat med strax över 5 kronor, den kostar nu 24,72 kronor litern.

Prisökningarna drabbar många, både företag och privatpersoner, men statskassan är en vinnare. På grund av prisökningarna på drivmedel ökar statskassan sina skatteintäkter eftersom momsintäkterna är prisberoende.

Momsintäkten på en liter diesel har ökat med över en krona litern och momsvinsten på bensin med cirka 80 öre litern. Enligt Drivkraft Sverige säljs cirka 16,8 miljoner liter diesel och 7,8 miljoner bensin varje dag, vilket varje dag ger statskassan en extra momsintäkt på 23 miljoner kronor, det skriver Carup.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och motor? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Chockhöga bränslepriser skapar Tesla-rusning [Dagens PS]